Алексей Навални
Алексей Навални / БТА
На започналия днес в Москва процес руският опозиционер Алексей Навални отказа да се признае за виновен в клевета срещу Игнат Артьоменко, ветеран от Великата отечествена война, предаде ТАСС.

"Не, разбира се, не се признавам", каза той по време на съдебното заседание. Навални добави, че не познава Артьоменко и никога не го е познавал.

Руският опозиционер, който преди няколко дни беше осъден на близо три години затвор, е в залата на съда, в остъкленото пространство за обвиняемите, посочва Франс прес.
Борецът срещу корупцията е обвинен в разпространяване на лъжлива и оскърбителна информация за ветерана, който миналото лято защитил в предизборен клип референдума, довел до увеличаване на правомощията на президента Владимир Путин.

Алексей Навални с ново обвинение - този път за клевета

В Twitter и Telegram Навални нарекъл участниците в този клип, сред които е и ветеранът, "позор за родината" и "предатели". Опозиционерът може да бъде осъден на голяма глоба или затвор.

Адвокатът на Навални Вадим Кобзев нарече обвинението "произволно, неясно, противоречиво, противоречащо на нормите на действащото законодателство", посочва ТАСС. Според защитата в действията на подсъдимия липсва състав на престъпление, а изказванията му са имали оценъчен характер. Според Кобзев и самия Навални обвинението е политически мотивирано.

Във вторник 44-годишният критик на Кремъл беше осъден на две години и осем месеца затвор за неспазване на изискванията на условна присъда от 2014 г.

Навални обвинява властите, че искат да му запушат устата, след като през лятото оцеля от опит за отравяне, за който обвинява Путин.
БТА