Актриса заведе дело срещу автора на антиислямския филм, YouTube и Google
Актриса заведе дело срещу автора на антиислямския филм, YouTube и Google / снимка: Reuters

Американската актриса Синди Ли Гарсия, която каза, че е била подведена да участва в антиислямския филм, предизвикал ожесточени протести в мюсюлманския свят, се обърна към федерален съд в нов опит филмът да бъде свален от YouTube, предаде Ройтерс.

В документите по делото като обвиняеми са посочени известният видеосайт YouTube и компанията майка Google, както и коптът с египетско-американски произход от Калифорния, за когото се смята, че е автор на филма.

Както и в предишния си иск, Гарсия обвинява автора в измама, клевета и нечестни бизнес практики, предава БТА. Сега обаче добавя и нарушаване на авторстите й права за участието във филма "Невинността на мюсюлманите".

Съдът на окръг Лос Анджелис не удовлетвори иска на актрисата миналата седмица отчасти поради това, че на предполагаемият автор - Накула Басели Накула, не е и било предоставено копие от документите. Накула се укрива, откакто видеоклипът привлече световното внимание.

Google отказа да свали филма от YouTube въпреки натиска на Белия дом, макар че компанията блокира достъпа до трейлъра в Египет, Либия и други мюсюлмански страни.