Активисти на Грийнпийс проникнаха в охранявана зона на срещата на Г8
Активисти на Грийнпийс проникнаха в охранявана зона на срещата на Г8 / снимка: BGNES
Две лодки на природозащитната организация Грийнпийс успяха да проникнат в строго охраняваната зона в Хайлигендам. В курортния град на Балтийско море официално бе открита срещата на Г-8.

Най-важни теми от дневния ред ще бъдат забавянето на глобалното затопляне и промяната на климата, политиката на Г-8 спрямо Африка, както и актуални политически теми. В същото време се сформираха нови блокади на охранителната ограда, предпазваща курорта от демонстрантите.

Активистите в гумените лодки бяха гонени в рамките на няколко минути от пет скутера, след което при впечатляваща акция бяха заловени от служителите на реда. Въпреки краткото времетраене на акцията, демонстрантите успяха да разгърнат плакат, на който пише „Г-8, действай сега!”.

Активистите на Грийнпийс си бяха поставили за цел да дадат специална петиция на лидерите на Г-8, с която приканват към активни действия за опазване на климата.

Мина работното заседание на лидерите, при което бяха обсъждани теми, свързани с икономическия растеж и отговорността, или така наречения „Процес Хайлигендам”. То беше последвано от семейна снимка и от работен обяд, на който и в момента се обсъждат важни актуални политически теми като положението в Ирак и Афганистан и статута на Косово.

Именно по последната точка още в сряда възникнаха първите разногласия между президентите на Русия и Америка. Джордж Буш и Владимир Путин ще имат време за „среща на четири очи” след работния обяд и преди важното заседание, от което всички журналисти и демонстранти очакват да разберат дали е взето конкретно общо решение за намаляване на отделяните вредни емисии в атмосферата.

Отвъд оградата блокадите на протестиращите продължават. Въпреки обещанията да не блокират пътища, водещи до Хайлигендам, някъде около 200 демонстранти се намират в момента на магистрала 105 и отказват да се отместят от пътя. Между градовете Кюлунгсборн и Крюпелин беше запалена барикада, която в последствие беше загасена от полицаите.

„Ще продължаваме да протестираме, докато ни стигат силите”, това заявява председателя на организацията „блок Г-8” Той обещава, че броят на протестиращите ще се повиши и ще надмине този от вчера. Положението за момента е под контрол.