Ако Австрия затвори границата за мигранти, Сърбия ще я последва
Ако Австрия затвори границата за мигранти, Сърбия ще я последва / БГНЕС

Ако Австрия затвори границите си за бежанци и мигранти, Сърбия ще бъде принудена да направи същото. Това каза сръбският вицепремиер и министър на външните работи Ивица Дачич и добави, че неговата страна "до момента е имала честен и конструктивен подход към този въпрос, за което е получила хвалебствия от целия свят".

"Миналата година през територията на Сърбия минаха 600 000 мигранти. Притеснени сме от липсата на единна позиция на ЕС, както и от неяснотата какво да се прави в бъдеще. Мерките, които се вземат от отделни държави, ни поставят в трудна ситуация", каза още Дачич пред Дойче веле.

Поведението на Сърбия ще зависи преди всичко от мерките, които ще вземат страните от т.нар. Балкански път, поясни Дачич и припомни предупреждението на австрийския външен министър Себастиян Курц, че властите във Виена ще приемат до 37 500 мигранти.

"С една дума трябва да видим какво възнамерява да направи Австрия - дали ще затвори границите си. След това дали същото ще направят Словения и Хърватия. В такъв случай Сърбия ще бъде принудена просто да затвори границата си, защото ние нямаме възможност да приемем толкова много хора", подчерта Ивица Дачич.

Източник: БГНЕС