Ахмадинеджад: Позицията на Иран е непроменена
Ахмадинеджад: Позицията на Иран е непроменена / netinfo

Позицията на Иран по ядрения проблем остава непроменена. Това заяви президентът на Иран Махмуд Ахмадинеджад при посещението си в Сенегал, съобщават ирански източници.

Заинтересовани сме за това този проблем да се решава на масата на преговорите, тъй като сме убедени, че всеки въпрос може да бъде разрешен с помощта на диалога и логиката, подчерта иранският президент. Той посочи, че неговата страна не се опасява от въвеждането на международни санкции срещу нея.

Ахмадинеджад каза: “В продължение на 27 години Иран живее в условията на американски санкции. Не мисля, че ще се случи нещо ново”. “Във всеки случай ние сме готови за каквото и да е развитие на ситуацията”, допълни президентът. От Дакар Ахмадинеджад заминава за Хавана, където ще участва в срещата на върха на Движението на необвързаните.

По-рано Франс прес и Ройтерс предадоха, че иранският президент Махмуд Ахмадинеджад  вярва, че изход от кризата с ядрената програма на страната му може да бъде намерен по пътя на преговорите и той е отворен за нови условия,

Вярваме, че проблемът може да бъде решен на основата на диалога и на справедливостта, подчерта Ахмадинеджад на среднощна пресконференция в сенегалската столица Дакар. Иранският президент обаче не уточни на какви нови условия е готов. "Не вярвам, че ще ни бъдат наложени санкции, тъй като няма причина за това", отбеляза още той.

Иранският министърът на външните работи Манушер Мотаки съобщи, че страната му е готова да поднови преговорите за ядрената й програма без предварителни условия.

Въпреки че дава да се разбере, че е отворена за преговори за прекратяване на дейностите й по обогатяване на уран, Ислямската република отказва да предприеме такава мярка, докато не бъдат проведени разговори по предложения й от шестте велики сили пакет

стимули, отбелязва Ройтерс. Съединените щати и Европейският съюз призоваха вчера Иран да избере пътя на преговорите, за да не си навлече санкции, на чието налагане обаче се противопоставят Русия и Китай.