Агент на ФБР разказва за Хюсеин в книга на американски журналист
Агент на ФБР разказва за Хюсеин в книга на американски журналист / снимка: БГНЕС

Агентът на ФБР Джордж Пайро, разпитвал Саддам Хюсеин месеци наред след залавянето му през декември 2003 г., свидетелства за маниите на бившия диктатор, фикс идеята му за чистота и вкусът към уискито в книга на американски журналист, съобщи Франс прес.

В книгата "Терорист уоч или в отчаяния стремеж да предотвратиш следващото нападение" ("Terrorist Watch: inside the desperate race to stop the next attack") на Роналд Кеслър бившият ръководител на антитеристичната секция на ФБР Пайро разказва как е спечелил доверието на Саддам дотолкова, че той се бил разплакал, след като разговорите им приключили.

По думите на Пайро, който е с ливански произход и владее арабски, Саддам бил вманиачен на тема хигиена. Затова агентът му занесъл куп ароматизирани бебешки кърпички, за да почиства ръцете си и част от храната, която му давали, като плодовете например.

"Седнахме, изпушихме две кубински пури, пихме кафе и си побъбрихме, а после се сбогувахме и той се разплака", казва Пайро. Преди това иракският диктатор разказал как в края на 80-те години на миналия век дал заповед за нападение над кюрдската общност, при което са убити над 180 000 души, а 5000 от тях загиват при обгазяване с отровни газове в град Халабджа през 1988 г.

"Саддам каза, че е трябвало да вземе това решение, но не искаше да говорим повече за това", отбелязва Пайро пред Кеслер. Книгата разказва как Саддам се е молил по пет пъти на ден, че ценял виното, уискито и кубинските пури. В нея се споменава също, че той изразил възхищение към бившите американски президенти Роналд Рейгън и Бил Клинтън, но ненавиждал баща и син Буш, нападнали страната му.

Според свидетелствата на Пайро бившият ирактски диктатор смятал, че е допуснал "тактическа грешка" с двамата Буш, първо като подценил американската армия при войната в Залива, а после не повярвал, че е възможна втора интервенция на САЩ в Ирак.