/ БГНЕС
Хуманитарни организации с дни не получават възможност да доставят спешно необходима и животоспасяваща помощ в Северна Газа, заяви Службата на ООН за координация на хуманитарните въпроси (OCHA), цитирана от ДПА.

Службата каза снощи, че от четири дни ООН и други организации, с които работи, нямат възможност да доставят хуманитарна помощ на север от река Уади Газа заради забавен или отказан достъп, а сраженията в района продължават. Спешно необходимата помощ включва лекарства, нужни за повече от 100 000 души на месец. 

Отправя се призив за незабавен, безопасен и безпрепятствен хуманитарен достъп до районите на север от Уади Газа, които от повече от месец са отцепени от южната част. Войната между Израел и радикалната групировка "Хамас" продължава в ивицата Газа вече три месеца. Според контролираните от "Хамас" здравни власти в анклава броят на убитите палестинци е стигнал 22 438 души, като по-голямата част от тях са мирни жители. 

Израелската инвазия в Газа започна в отговор на нападението, извършено от "Хамас" и други групировки в Израел на 7 октомври. Тогава бяха убити около 1200 души, сред които повече от 800 цивилни.
Анелия Пенкова/БТА