Абас търси подкрепата на Русия за продължаване на преговорите с Израел
Абас търси подкрепата на Русия за продължаване на преговорите с Израел / снимка: БГНЕС

Палестинският президент Махмум Абас, който е на посещение в Москва, се стреми да получи подкрепата на Русия за продължаване на преговорите с Израел, съобщи пред АФП преговарящият от палестинска страна Саеб Еракат. Абас трябва да се срещне с руския президент Дмитрий Медведев и с външния министър Сергей Лавров.

„По време на разговорите Абас ще изтъкне необходимостта от прекратяване на израелската колонизация и от предотвратяване на опасността израелско-палестинските преговори да се върнат в първоначалната си точка“, обясни Саеб Еракат.

Палестинците се опасяват, че израелската десница може да се върне на власт след изборите през февруари и че новото консервативно правителство може да блокира преговорите.

Абас и Медведев ще обсъдят още руското предложение в Москва да бъде организирана конференция за Близкия Изток през 2009 г. Палестинският президент пристигна в Москва вчера след като преди това направи изненадващо посещение в чеченската столица Грозни.

Междувременно стана ясно, че ХАМАС и другите въоръжени палестински групировки в Газа приеха да прекратят за 24 ч. ракетните нападения срещу Израел по молба на египетските посредници в замяна на помощи, които да бъдат доставени през египетска територия, съобщи представител на ислямисткото движение.

Групировките няма да изстрелват ракети и минометни снаряди срещу територията на Израел, за да позволят да бъде доставена хуманитарна помощ от Египет през пропускателния пункт Керем Шалом между Ивицата Газа и Израел. „Ние не сме получили такава информация от Египет, нито директно, нито индиректно“, заяви Игал Палмор, говорител на израелското външно министерство.

По-рано, същият представител на ХАМАС съобщи, че ислямисткото движение може да поднови самоубийствените атентати в Израел, ако еврейската държава започне мащабни операции в Ивицата Газа след края на примирието, което изтече в петък.