9800 американски войници ще останат в Афганистан в края на годината
9800 американски войници ще останат в Афганистан в края на годината / снимка: БГНЕС, архив

Президентът на САЩ Барак Обама ще обяви тази вечер намерението си да остави в Афганистан 9800 американски войници след изтеглянето на американските войски оттам, насрочено за края на тази година, съобщи Ройтерс, цитирайки висш служител на Белия дом.

Това число се оформи след обсъждане, което Обама проведе в неделя с американски военначалници във военновъздушната база в Баграм в Афганистан. Към края на 2015 г. американското военно присъствие в Афганистан ще бъде намалено още два пъти.

„Ако двустранното споразумение (между САЩ и Афганистан) за сътрудничество в сферата на сигурността бъде подписано, ние ще оставим 9800 американски войници в различни части на страната заедно с нашите съюзници от НАТО и другите ни партньори”, се казва в изявление на Белия дом.

Според АП и този военен контингент трябва да напусне Афганистан до края на 2016 г. Там ще остане военно присъствие, необходимо само за нормалната охрана на посолството на САЩ, както е сега в Ирак, допълва БТА.

Очаква се президентът да обяви също, че „САЩ са готови да продължат работа в Афганистан по две основни направления: подготовка на афганистанската армия и поддръжка на контратерористични операции против останалите там бойци на Ал
Кайда”.