95 мафиоти бяха арестувани при операция на полицията в Италия
95 мафиоти бяха арестувани при операция на полицията в Италия / БГНЕС

Италианската полиция арестува при акция срещу мафиотски фамилии 95 души за изнудване, трафик на наркотици и пране на пари, а в хода на разследванията може да е разкрила извършено преди век убийство на нюйоркски детектив, предаде Ройтерс.

Сред арестуваните при акцията е имало членове на две мафиотски групи, действащи отдавна в град Палермо. Служител на финансовата полиция каза, че "операция от подобен мащаб не е имало от много години". "Тези арести затриха цели две мафиотски фамилии", заяви той.

През последните години полицията и прокуратурата нанесоха сериозни удари на сицилианската мафия, която в исторически план е най-могъщата престъпна организация в Италия. Друга мафиотска група - действащата в Калабрия ндрагета - обаче засилва своите позиции, като се превръща в голям вносител на кокаин.

По време на разследванията властите са подслушали разговор от 2013 година между двама заподозрени млади мафиоти, в който единият от тях казал, че неговата фамилия е отпразнувала 100-годишнината от извършеното през 1909 година убийство на американски полицай от италиански произход, дошъл в Сицилия, за да разследва мафията.

Източник: БТА