5,2 милиона серопозитивни са се лекували през 2009 г.
5,2 милиона серопозитивни са се лекували през 2009 г. / снимка: Reuters

Близо 5,2 милиона серопозитивни са се лекували от СПИН в края на 2009 г., сочат последните данни на Световната здравна организация (СЗО), публикувани във Виена в рамките на продължаващата международна конференция за СПИН, предаде Франс прес.

Между 2003 и 2010 г. броят на пациентите, които са получавали животоспасяващо антиретровирусно лечение, се е увеличил дванайсет пъти, отбелязва базираната в Женева световна организация, цитирана от Асошиейтед прес. "Много сме окуражени от това увеличение. Това е най-голямото увеличение, което сме наблюдавали за една година", заяви Готфрид Хирншал, директор на отдела за ХИВ/СПИН в СЗО.

Увеличението се дължи на подобрения достъп до лечение по света като цяло, заяви Хирншал в неотдавнашно интервю за АП. Напредъкът е най-значителен в Африка на юг от Сахара. Африканските лидери не само разбраха колко сериозна е ситуацията и проявиха политическа ангажираност, но имаше и международна солидарност за финансирането на проекти в региона, допълни Хирншал.

В Източна Европа има пропорционално по-малко хора на лечение, отколкото в други части на света, тъй като наркоманите обикновено нямат достатъчен достъп до медикаменти, обясни още Хирншал. Те са група, която е поставена в неравностойно положение и човешките им права са нарушени, което поражда сериозни опасения за всички нас, отбелязва Хирншал.

Докато в Африка СПИН е главно хетеросексуална епидемия, в Източна Европа инфекцията възниква предимно при наркомани, допълва БТА. Пълна статистика за световната ситуация ще бъде представена в доклад, който ще излезе през септември.

Новите директиви на СЗО за борбата срещу ХИВ вируса и СПИН, публикувани във Виена препоръчват да се започне възможно най-скоро лечение с използване на по-малко токсични молекули, посочва Франс прес.

"Всички възрастни, включително серопозитивните бременни жени, които са ниво CD4 (брой на клетките, които определят имунитета) с 350 клетки на кубичен милиметър трябва да започнат антиретровирусно лечение, независимо дали имат или не клинични симптоми, отбелязва СЗО в текст от 150 страници.