5000 души демонстрираха срещу визитата на Буш в Колумбия
5000 души демонстрираха срещу визитата на Буш в Колумбия / netinfo

Около пет хиляди души участваха в демонстрация в центъра на Богота срещу визитата в Колумбия на президента на САЩ Джордж Буш, предаде Франс прес.

Ранени са четирима полицаи и двама демонстранти, арестувани са 120 души, сред които 15 малолетни, съобщи полицията.

Откъслечни ожесточени сблъсквания станаха между демонстрантите и силите на реда. Младежи хвърляха коктейли "Молотов" срещу полицията в центъра на столицата, изгориха американски знамена, строшиха витрини на банки и разграбиха магазини при пристигането на президента на САЩ, когото наричаха с нецензурни думи, посочва АФП.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъсне протестиращите. За сигурността в Богота се грижеха 21 000 полицаи и военни.

В Колумбия Джордж Буш обсъди със своя съюзник, президента Алваро Урибе, помощта на САЩ за втората фаза на плана за борба с наркотрафика и марксистките партизани в Колумбия.

Президентът на САЩ Джордж Буш пристигна тази нощ в Гватемала - четвъртата страна от латиноамериканската му обиколка, предаде Франс прес.

Преди това президентът Буш бе в Бразилия и Уругвай. След Гватемала той посети бъде в Мексико и ще се върне във Вашингтон на 14 май, посочва Асошиейтед прес