/ БГНЕС
Гражданската защита на Газа съобщи, че здравните работници са открили най-малко 50 тела на хора, убити и погребани от израелските сили в болница в южния град Хан Юнис. Израелската армия каза, че проверява съобщенията.

В изявление до AФП агенцията за гражданска защита каза, че останките са били открити в двора на медицинския комплекс Nasser. „В медицинския комплекс Nasser има масови гробове, изкопани от израелската окупация... бяхме шокирани от присъствието на телата на 50 мъченици в една от ямите вчера“, каза пред АФП Махмуд Басал, говорител на агенцията за гражданска защита. „Днес продължаваме издирвателната операция и чакаме всички гробове да бъдат ексхумирани, за да дадем окончателен брой на мъчениците. Той твърди, че някои от убитите са били измъчвани. „По някои тела нямаше дрехи, което със сигурност показва, че (жертвите) са били измъчвани и малтретирани“, каза Басал.

Интензивни боеве се водят в средата на февруари в района на болницата, а израелски танкове и бронирани машини я обграждат на 26 март.

В отделно изявление в неделя "Хамас" осъди това, което според него е "масов гроб на хладнокръвно екзекутираните и погребани с военни булдозери в двора на болницата". Повече от 50 тела са открити там. Няколко от телата, увити в бели покривала, по-късно бяха събрани от роднини, каза фотограф на AФП който съобщи, че служители на гражданската защита са били видени да ексхумират тела от двора в неделя.

Болниците в Газа не бяха пощадени при израелското нападение, като военните обвиниха "Хамас", че използва съоръженията като центрове за командване и задържане на заложници, отвлечени при атаката на 7 октомври. Световната здравна организация (СЗО) заяви на 6 април, че най-голямата болница на палестинската територия Ал-Шифа в град Газа е била превърната в пепел от израелска обсада миналия месец, оставяйки „празна черупка“, съдържаща много тела. Служителите на СЗО, които са получили достъп до опустошеното съоръжение, описват ужасяващи сцени на тела, които са само частично погребани, крайниците им стърчат навън, носи се и миризмата на разлагане.

Израел започна военна операция срещу бойците на "Хамас" в Газа, след като бойци на групировката извършиха атака срещу южните израелски райони на 7 октомври. Безпрецедентното нападение доведе до смъртта на 1170 души, израелци и чужденци, според данни на АФП, базирани на официални израелски данни. Около 250 души бяха отвлечени в Газа по време на атаката, от които 129 остават в плен, включително 34, които според израелските военни, са мъртви. Ответната офанзива на Израел досега е убила най-вече 34 097 души в Газа. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС