/ БТА
Семейството и поддръжниците на Алексей Навални отдадоха нова почит на главния опозиционер на Владимир Путин, 40 дни след смъртта му в затвора, предаде АФП.

В православния ритуал душата на починалия трябва да бъде пречистена през този период след смъртта. В края на 40-те дни се провежда възпоменание, за да могат молитвите на семейството и близките да помогнат на душата да достигне рая.

На Борисовското гробище в югоизточната част на Москва десетки поддръжници на опозиционера, който почина в затвора при неизяснени обстоятелства на 16 февруари, поднесоха цветя и отдадоха почит на гроба му сутринта.

Майката на Алексей Навални, Людмила, беше видяна там, придружена от Алла Абросимова, майката на вдовицата на починалия, Юлия Навалная. И двете жени бяха облечени в черно.

Бащата на опозиционния лидер, Анатолий, също отдаде почитта си на гробището.

Гробът, украсен с голям дървен кръст, беше отрупан с цветя и венци.

"Днес се навършват 40 дни от убийството на Алексей", написа Юлия Навалная в X, като благодари на "всички, които помнят".
 

Руските власти твърдят, че Навални е починал от естествена смърт, докато близките му смятат, че е убит опонентът, който вече е преживял отравяне и е отслабнал от тежките условия в затвора.

Намиращата се в изгнание Юлия Навалная, която пое мантията на съпруга си, не може да пътува до Русия, защото рискува да бъде арестувана.
Тя публикува и песен в чест на живота на съпруга си: "Не се страхуваме от тъмнината, Льоша (съкращение от Алексей), няма да се предадем", гласи текстът.

В средата на март, след безапелационното преизбиране на Владимир Путин, Юлия Навалная призова поддръжниците си "да не се предават" и "да продължат напред".



Кремъл извършва безмилостна разправа с всички свои противници, като вече не търпи никаква критика, особено след началото на нападението срещу Украйна през февруари 2022 г.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС