37 души загинаха при сблъсък на кораб и ферибот край Хонконг
37 души загинаха при сблъсък на кораб и ферибот край Хонконг / снимка: Reuters

Най-малко трийсет и седем души загинаха при сблъсък край остров Лама между кораб с празнуващи служители на компания за комунални услуги и ферибот, предаде Асошиейтед прес.

Корабът е превозвал служителите към прочутото пристанище Виктория на Хонконг, за да гледат пиротехническо шоу по случай националния празник на Китай на 1 октомври и есенен фестивал. Плавателният съд е потънал след сблъсъка.

Правителството съобщи, че телата на 37 души са били открити към сутрешните часове и че издирването продължава. Над 100 други са били спасени и изпратени в болница. Състоянието на деветима от тях се определя като сериозно или критично, посочва БТА.

Слабата видимост и препятствия на плавателния съд затрудняват усилията на спасителите, се посочва още в правителственото съобщение. Не може да бъде изключена възможността да има още хора на кораба или изчезнали, отбеляза правителството, без обаче да споменава някакъв брой.

Хонконгската полиция арестува шестима души след сблъсъка, съобщи Ройтерс. По думите на полицейски представител арестите са извършени, защото има подозрения, че "някой не си е свършил работата", и заяви, че не изключва да последват още. Задържаните са от екипажите и на двата кораба.

Корабът е превозвал 121 пътници и трима души екипаж, но е имал капацитет за над 200 души, каза представител на компанията, организирала екскурзията на персонала.

Другият плавателен съд, пътнически ферибот, е успял да достигне до остров Лама, въпреки че предната му част е пострадала тежко при сблъсъка. Няколко души сред пътниците и екипажа са били откарани в болница с наранявания, предаде Ройтерс.