350 години затвор за 86 македонци, точили пари от такси за магистрали
350 години затвор за 86 македонци, точили пари от такси за магистрали / снимка: БГНЕС, архив

Съд в Скопие осъди на общо 350 години 86 души, замесени в престъпна схема за източване на такси, събирани по магистралите на Македония. От действията им страната е била ощетена с 2,6 млн. евро, предаде АФП.

Всички обвиняеми са служители на държавната фирма Македония пат. В продължение на няколко години те са издавали фалшиви касови бележки на шофьорите, които чинно са си плащали таксите на т.нар. патарина. Най-малките присъди са по 8 месеца, най-големите стигат до 6 години и три месеца. Осъдените ще останат в ареста до приключване на процедурата по обжалване на присъдите.

С осъдителните присъди приключва мащабната полицейска операция под кодовото наименование „Калдъръм”. Тя започна с ареста на признатите за виновни служители на Македония пат в началото на декември 2011 г., допълва БГНЕС.

Според полицията престъпната схема била организирана от двама високопоставени служители на държавната агенция. Мошениците действали на пет пункта за събиране на такси по магистралата на транспортен коридор 10. За да участват в схемата, служителите на Македония пат плащали на босовете на престъпната група между 100 и 500 евро месечно, каза след приключването на операцията вътрешен министър Гордана Янкулоска.

Операция „Калдъръм” беше продължение на друга подобна акция от 2007 г. - „Змийско око”. Само че тогава прокурорите не си свършиха работата. Обвинените по „Змийско око” осъдиха Скопие в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, който постанови да им бъдат изплатени по 2000 евро за нанесени щети поради необосновано задържане.

Директорът на бюрото за обществена сигурност Люпчо Тодоровски казал при приключването на „Калдъръм”, че операцията е продължила 3,5 години. Полицията вкл. държала под око компютърната система на гишетата за магистрални такси, в резултат на което установила как групата фалшифицирала таксовите бележки, следила членовете й и инфилтрирала агент под прикритие сред престъпниците.