195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени
195 страни приеха глобално споразумение за борба с климатичните промени / снимка: БГНЕС

Представителите на 195 държави приеха в Париж първото глобално споразумение за борба срещу покачването на световната температура, което е източник на растящи заплахи за човека и природата, предаде Франс прес.

"Сред участниците на конференцията няма никакви възражения. Парижкото споразумение за климата е прието", обяви председателят на конференцията на ООН за борба с климатичните промени - френският външен министър Лоран Фабиюс под бурните аплодисменти на присъстващите. Някои делегати се просълзиха, а други се прегърнаха.

Обама определи споразумението за климата като нещо огромно

С приемането на документа от 31 страници страните се задължават да ограничат средната температура на глобалното затопляне до под 2 градуса по Целзий спрямо прединдустриалната епоха, отбелязва ДПА.

С това споразумение за пръв път се иска от всички страни да ограничат своите емисии парникови газове. По него се водеха преговори в продължение на четири години, след като предишни опити за постигането му не успяха, отбелязва Асошиейтед прес.

Световни реакции след Парижкото споразумение за климата

ЮНЕСКО приветства глобалното споразумение за климата, одобрено днес на Световната конференция на ООН в Париж, предаде ТАСС.

"Това е без преувеличение историческо споразумение, което отваря нови перспективи пред човечеството", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Източник: БТА