Началничката на лондонската пожарна Дани Котън изключи възможността да бъдат открити живи хора в изгорелия 24-етажен блок
Началничката на лондонската пожарна Дани Котън изключи възможността да бъдат открити живи хора в изгорелия 24-етажен блок / БГНЕС
Броят на жертвите на пожара в лондонския жилищен блок "Гренфел тауър" достигна 17 и се очаква още да се увеличава, съобщи лондонската полиция, цитирана от ДПА.

"За съжаление, мога да потвърдя, че броят на загиналите е вече 17", заяви шефът ѝ Стюарт Кънди. "Все още много хора се лекуват в болници", а 17 от общо 37 ранени са в интензивно отделение.

Мнозина, смятани за изчезнали, все още се издирват, което означава, че броят на жертвите може да нарасне.

Очевидци на огнения ад в Лондон: Беше като филм на ужасите (ВИДЕО/СНИМКИ)

Началничката на лондонската пожарна Дани Котън изключи възможността да бъдат открити живи хора в изгорелия 24-етажен блок със социални жилища в Лондон, предаде ТАСС.
Пожарникари успяха да стигнат до най-горните етажи на сградата за оглед. Мащабна проучвателна операция обаче още не може да се организира поради опасност за живота на огнеборците. "Някои вътрешни структури на конструкцията в момента се смятат за опасни" и по горните етажи има малки огнища, обясни Котън.

Британският премиер Тереза Мей призова случаят да бъде разследван най-внимателно.

Тереза Мей е дълбоко опечалена от загубата на човешки животи при пожара в Лондон

Чрез платформи за набиране на средства и медии за пострадалите вече са събрани над един милион лири. Само с помощта на платформата ДжъстГивинг, поместила на сайта си две петиции, са събрани до тази сутрин 726 хил. лири (над 900 хил. долара).
Повече от 438 хил. лири (557 хил. долара) са събрани по време на кампания, чийто инициатор е в. "Лондон ивнинг стандард". Още към 89 хил. лири (113 хил. долара) са събрани чрез платформата ГоуФъндМи.

Снимки от пожара в жилищния блок Гренфел тауър можете да видите в галерията тук

Общинските власти са събрали за пострадалите още около 200 хиляди лири (255 хил. долара), добавя ТАСС.

Според авторите на петициите средствата ще се използват за подпомагане на останалите без подслон и на хората, изгубили близките си в пожара. Десетки са регистрирани като безследно изчезнали. Има данни, че в неизвестност остават цели семейства, допълва Би Би Си.

Певицата Адел е била забелязана сред участниците в бдение, организирано в памет на жертвите на пожара.
Родената в Лондон звезда е била забелязана от потребителка на сайта Instagram, която е публикувала и три неясни снимки. Според потребителката певицата, облечена с абая, е била на бдението заедно със съпруга си Саймън Конеки.

Адел, която е сред най-продаваните изпълнители в света, не е съобщавала, че ще присъства на бдението, нито е правила публични изявления. В социалните мрежи обаче феновете не пестят похвалите си за състраданието и дискретността ѝ.
БТА