/ / iStock/Getty Images
Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж
Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипломати за персони нон грата.

Акредитиращата държава трябва да отзове такова лице или да прекрати неговите функции, иначе държавата домакин може да откаже да го признае за дипломат. Дипломатическите служители са защитени от наказателна, а също така гражданска и административна отговорност. Макар да са задължени да се подчиняват на законите на приемащата ги страна, извършването на нарушения не дава право за техния арест. Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранните дипломати. Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж – дейност несъвместима със статута на дипломата. Експулсирането на дипломат е символичен признак за недоволство, припомня БГНЕС.

10 случая на изгонени руски дипломати през последните години:

На 28 октомври 2019 г. България екстрадира руски дипломат, заподозрян за разузнавателна дейност. Това се случи след изявление на главната прокуратура, че е прекратила разследване срещу руски гражданин, заподозрян, че работи за руските служби за сигурност, заради неговия дипломатически статут.

На 13 август 2019 г. Службата за сигурност на Украйна съобщи, че руски дипломат, работещ в генералното консулство на РФ в Лвов, е обявен за персона нон грата в Украйна и вече е напуснал страната. Според изявлението на пресслужбата на ССУ той се е занимавал с разузнавателна дейност. На 22 ноември 2018 г. Словакия изгони руски дипломат, обвинявайки го в разузнавателна дейност. Дипломатът е напуснал страната в течение на 48 часа.

На 4 октомври 2018 г. стана известно, че холандските служби за сигурност са изгонили от Холандия четирима руснаци на 13 април. Те са се опитали да организират хакерска атака срещу Организацията за забрана на химическите оръжия. При това заподозрените са имали дипломатически паспорти. Амстердам твърди, че руснаците са се опитвали да получат достъп до файловете по делото за сваления малайзийски Боинг над Украйна.

На 11 юли 2018 г. гръцките медии съобщиха за изгонването на двама руски дипломати от страната и забраната наложена на други двама да влизат в Гърция. Тези мерки, според данните на местните медии, са свързани с „незаконни действия срещу националната сигурност“ и „са отговор на незаконните действия на гръцка територия, които са намеса във вътрешните дела на Гърция“. Сред обвиненията на Атина по адрес на дипломатите – опит за събиране и разпространение на информация, а също така подкуп на държавни чиновници.

През март 2018 г. редица страни обявиха, че експулсират руски дипломати. Повод за това е инцидент в британския град Солсбъри, където на 4 март беше отровен бившият полковник от запаса на ГРУ Сергей Скрипал, който работеше за британските служби. Великобритания обвини Русия, че е отровила бившия разузнавач и неговата дъщеря Юлия с газ "Новичок". На 14 март британският премиер Тереза Мея обяви, че Лондон гони 23 руски дипломати, около една трета от служителите на руското посолство в страната и замразява всички двустранни договори на високо равнище. След няколко дни лидерите на ЕС съгласуваха общо изявление и подкрепиха Великобритания по делото „Скрипал“.

На 26 март в знак на солидарност САЩ взеха решение за изгонването на 60 руски дипломати, сред тях 12 служители на ООН. Германия, Франция и Полша експулсираха по четирима, Литва и Чехия – по трима, Дания, Италия и Холандия – по двама, Финландия и Румъния – по един. Украйна експулсира 13 дипломати, а Латвия – един дипломат и един служител на „.Аерофлот“. Общо 14 от 28 страни-членки на ЕС изгониха руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

На 29 май 2017 г. стана известно, че Молдова е обявила петима руски дипломати за персони нон грата. Тогавашният премиер на страната Павел Филип обяви, че това е направено въз основа на информация, получена от службите за сигурност.

На 26 май 2017 г. Естония взе решение за изгонването на двама руски дипломати – генералния консул в Нарва Дмитрий Казенов и консула Андрей Сургаев. Причината не се съобщава.

На 29 декември 2016 г. медиите съобщиха, позовавайки се на американската администрация, че властите са изгонили 35 руски дипломати, които са обвинени в нарушаване на дипломатическата дейност. САЩ също така са затворили достъпа до два жилищни комплекса, така наречени извънградски вили на постоянното представителство на Русия в Ню Йорк и на посолството във Вашингтон, които са руска дипломатическа собственост.

На 8 юли 2016 г. говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби съобщи, че на 17 юни САЩ са експулсирали двама руски дипломати заради инцидент с американски дипломат в Москва.