/ iStock/Getty Images
10 неща, които трябва да знаете за индийската култура, разказва "Дойче Веле". От поста до пищните сватби и свещените крави, разглеждаме очарователните аспекти на индийската култура.

1. Индуистка държава

Името "Индия" идва от река Инд, в чиято долина индийската цивилизация се е заселила преди повече от 5000 години. Местните вярващи наричали реката Синдху. Персийските нашественици го променят на индуски. Името "Индустан", което често се използва за Индия, означава "земя на индусите". На хинди език се използва името „бхарат“.

2. Разнообразие от религии

Индия е родното място на велики религии като индуизма и будизма. Около 84% от индийците са индуси. В същото време тук живее една от най-големите мюсюлмански групи от население в света. Евреите и християните също са в Индия от около 2000 години.

3. Жената като богиня

Индусите поставят женитена висок пиедестал. Някои дори ги почитат като богиня. Но в ежедневието към тях се отнасят по-малко уважително. Страната се смята за една от най-опасните за жените: на всеки 20 минути една жена е изнасилена, според официалните данни. Все още е широко разпространено убийството на момичета.

4. Свещена крава

Кравите са свещени за индусите. Но те не ги смятат за божества. В индуистката митология животното е свързано с различни божества, като Кришна. Също така е икономически важно и разумно за бедните да използват различни продукти от кравата, като мляко, извара, масло, урина или оборски тор в ежедневието си.

5. Индия: страната на вегетарианците?

Мит е, че Индия е страна, пълна с вегетарианци. Въпреки че проучванията показват, че повече от една трета от индийците не ядат месо, някои експерти смятат, че "културният и политически натиск" кара много индийци да не признават открито консумацията си на месо, особено говеждо. Реалният брой вегетарианци вероятно е много по-малък.

6. Постът като начин на живот

Религиозният пост е неразделна част от индуизма. Постът не означава непременно, че тялото трябва да се справя без храна. Вместо това понякога е достатъчно да намалите или замените определени видове храни с други. Махатма Ганди беше пламенен защитник на постите по религиозни убеждения.

7. Поздравът: намасте

Най-често срещаният поздрав в Индия е „намасте“. На санскрит „намасте“ означава „божественото в мен се покланя пред божественото във вас“. Той служи като „здравей“ и „чао“ и може да се използва по всяко време и от всеки. Друг по-рядък поздрав е докосването на краката на възрастен човек с две ръце, за да се отдаде уважение.

8. Трите най-важни неща в Индия са ...

... астрология, Боливуд и крикет. Експертите смятат, че те съставляват свещената троица на много индийци. Тези три теми генерират по-голямата част от интернет трафика. Индия има около 1,353 милиарда жители.

9. Символи на омъжена жена

Бинди (украшение на челото), гривни и Синдур (прах от вермилион) са символи, носени от омъжени индуски жени. Известно е също, че имат определен физиологичен ефект. Прахът се състои от вар, куркума и живак и се казва, че контролира кръвното налягане и активира половото влечение поради своите свойства.

10. Индийски сватби

За разлика от Запада, хората в Индия не избират да се женят в даден ден. Семействата отиват при духовници и астролози, за да изберат подходяща дата. Хороскопите на двойката също се проверяват дали са съвместими. Индуистката сватба трае много часове. Събитието включва няколко церемонии, които се провеждат преди същинската сватба./
БГНЕС