Волейболна сензация в Русия - Тодор Алескиев разгроми Матей Казийски
Волейболна сензация в Русия - Тодор Алескиев разгроми Матей Казийски / netinfo
Тодор Алексиев и Андрей Жеков спечелиха с Нефтяник УФА „българското дерби” в 5 кръг на руската волейболна Суперлига, налагайки се над шампионите с Динамо Москва Матей Казийски и Теодор Салпаров с 3:1 гейма. Сблъсък се игра в препълнената зала в Уфа, а феновете дълго не можаха да осъзнаят, как нанесоха първо поражение за сезона на московския тим. Четиримата български национали бяха неизменни титуляри за своите тимове. Първият гейм бе за гостите от Динамо с 25:19 точки. След това Нефтяник наложиха тотално надмощие и взеха три поредни гейма с 25:18, 22 и 23 точки. Тодор Алексиев завърши с 22 точки, а Матей Казийски с 13.

Това бе първа победа за тима от Уфа след 2 поредни загуби и го изкачи от 12-то на 9-то място в подреждането. Динамо Москва не бе побеждаван в 4 мача.

В следващия 5-ти кръг на Нефтяник УФА с Тодор Алексиев и Андрей Жеков им предстои ново тежко изпитание – гостуват на Локомотив Белгород, а Матей Казийски и Теодор Салпаров с Динамо Москва приемат преследвача си за първото място Динамо ТрансКазан.

Също другата седмица Жеков с новия си тим ще гони класиране за ½-финалите за Купата на Европейската волейболна конфедерация срещу турския ХалкБанк Анкара. Алексиев няма право да участва в евротурнирите, защото игра за Левски Сиконко в Шампионската лига преди да премине в Русия.

Динамо вече се класира за 1/8-финалите на най-престижния клубен евротурнир.