САЩ и Русия останаха в борбата за Купа Дейвис
САЩ и Русия останаха в борбата за Купа Дейвис / netinfo

САЩ и Русия останаха в борбата за класиране на финал за неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже Купа "Дейвис", след като спечелиха на двойки съответно срещу Испания и Аржентина, с което намалиха общия резултат на 1:2 и в двата двубоя.

Испанците Фелисиано Лопес и Фернандо Вердаско не успяха да се справят с американската двойка Майк Брайън и Марди Фиш, с което отложиха празненствата за класирането на финал. Те загубиха със 6:4, 4:6, 3:6, 6:4, 4:6 и сега испанците ще възлагат надеждите си на световния номер 1 Рафаел Надал, който излиза на сингъл срещу Анди Родик. Давид Ферер и Сам Куери играят в последния мач от серията.

Американците не достигнаха толкова лесно до победата, което се дължи на отсъствието на братът на Майк - Боб Брайън. Испания започна отлично и тенисистите й взеха първи пробив и първи сет, но силите им свършиха до там. Брайън и Фиш спечелиха два последователни сета, след което почиваха в четвъртия, за да узаконят победата си със 6:4 в последния сет. Не по-различно стоят нещата в другия полуфинал, където Гилермо Каняс и Давид Налбандян не оправдаха очакванията на цяла Аржентина и загубиха от руснаците Игор Куницин и Дмитрий Турсунов с 2:6, 1:6, 7:6(9), 6:3, 6:8. Общият резултат и в този двубой беше намален на 2:1 в полза на Аржентина преди последните срещи на сингъл между Налбандян и Николай Давиденко, както и Дел Потро и Игор Андреев.

Както американците, така и руската двойка се затрудни много за победата. След 6:2 и 6:1 Куницин и Турсунов не се представиха добре в третия сет, който загубиха на 9 точки в тайбрека. Това даде импулс в играта на Налбандян и Каняс, които изравниха сетовете след 6:3 в четвъртия. Така се стигна и до пети сет, където по-голяма воля за победа показаха руснаците, спечелили с 8:6 в геймовете.