Прекратиха Гран При на Япония, победа за Хамилтън и неизвестност около Бианки
Прекратиха Гран При на Япония, победа за Хамилтън и неизвестност около Бианки / Guliver/Getty Images

Състезанието за Голямата награда на Япония бе прекратено в 46-ата от 53 обиколки заради силния дъжд на пистата, който направи видимостта невъзможна. Заради достатъчното навъртени обиколки, класирането при прекратяването е и крайно в състезанието като по този начин победител в Япония стана Люис Хамилтън, следван от съотборника си в Мерцедес Нико Розберг, Себастиан Фетел от Ред Бул, съобщава Gong.bg.

Тежък инцидент в края на състезанието се случи с Жул Бианки, чието състояние до момента не е известно, но по поведението на всички на пистата нещата изглеждат сериозни.

Заради мократа писта Адруан Сутил излетя от трасето и се удари в загражденията, а поне по първоначални данни, докато машина е извеждала болида му, в нея се е ударила и колата на Жул Бианки. Моментално медицинска кола се отправи към мястото на инцидента, след което Бианки бе откаран с хеликоптер като все още няма информация за състоянието му.

Състезанието се проведе в кошмарни условия като през почти цялото време валеше тежък дъжд, който беляза и действията на пилотите. Стартът на надпреварата бе с кола на сигурността, а във втората обиколка тя бе спряна заради липсата на видимост. След пауза от 15 минути, пилотите отново потеглиха по пистата зад колата на сигурността, а същинската битка стартира в 10-ата обиколка.

Тя очаквано бе между двамата съотборници Розберг и Хамилтън като британецът в крайна сметка успя да изпревари конкурента си за световната титла и да направи аванс от над 10 секунди. Появилият се отново силен дъжд, който бе виновен за катастрофите на Сутил и Бианки, в крайна сметка доведе до прекратяването на състезанието в 46-ата обиколка и така Хамилтън остана победител.

Себастиан Фетел проведе отлично състезание и се добра до третото място, а зад него остана съотборникът му Даниел Рикиардо, следван от Дженсън Бътън, Валтери Ботас, Фелипе Маса, Нико Хюлкенберг, Жан-Ерик Верн и Серхио Перес.