Нефритени медали и хартиен факел бяха изработени за Пекин 2008
Нефритени медали и хартиен факел бяха изработени за Пекин 2008 / netinfo
„Олимпиадата в Пекин ще бъде най-грандиозното събитие провеждано до монета”, зарече се шефът на пресцентъра на Игрите Ван Хуей. Според нея, събитието ще се запомни и за това ще допринесе най-масовата щафета по пренасянето на олимпийския огън, както и изработването на нефритени медали.

Хуей разкри, че щафетата ще се проведе в продължение на 150 дни, ще мине през 135 града и ще преодолее 137 хиляди километра.

„Самият факел ще бъде във формата на хартиен свитък, а причината е, че Китай се счита за родината на хартията”, заяви шефът на пресцентъра на Олимпиадата.

Победителите и призьорите в Пекин ще получават и необикновени медали, към които в последния момент бе добавен и допълнителен елемент – нефрит. Според Ван Хуей това е в чест на спортистите, нещо което гласи една от древните китайски мъдрости: „Благородните деятели носят нефрит.”

Според предварителната информация, на Олимпиадата в Пекин, която ще се проведе от 8 до 24 август, ще вземат участие над 20 хил. спортисти, треньори и официални лица.