Министър-председателят Кирил Петков бе на официално посещение в Сърбия по покана на колегата му Ана Бърнабич. 



Посещението на Петков в Белград започна със среща със сръбския президент Александър ВучичЕнергийното сътрудничество беше основна тема на срещата.

„Двамата разговаряхме за укрепване на енергийното сътрудничество между Сърбия и България. Обсъдихме икономически въпроси от взаимен интерес“, каза Вучич след приключването на срещата.

Според сръбския президент газопроводът „Балкански поток“ е от съществено значение за сътрудничеството и развитието в региона. Той смята, че началото на газовия интерконектор край Цариброд ще гарантира снабдяването с газ и ще диверсифицира източниците на доставка. Двамата отбелязаха, че приключването на строителството на интерконекторите между България и Гърция и между България и Сърбия ще допринесе за по-голяма енергийна стабилност в региона.

Вучич благодари на Петков за искреното приятелство и неговата посветеност на добросъседските отношения. Премиерът Петков предложи на сръбския президент да има увеличаване на бизнеса между двете страни, по-конкретно в областта на информационните технологии и създаването на балканска стартъп компания.

„Нашите пазари са малки и затова трябва да се обединим, за да може по-добре да работим на трети пазари, но трябва да мислим и за създаването на нов Балкански център за информационни технологии“, каза Петков.  



Има голям потенциал да направим единен пазар за търговия на газ и бихме се радвали да успеем да организираме това в кратък срок. Това каза премиерът Кирил Петков след разговорите със сръбския премиер Ана Бърнабич в Белград, където е на официално посещение. Двамата премиери дадоха изявления, след като разговаряха на "четири очи" и се състояха пленарните разговори между двете делегации.

Връзката ни със Сърбия, със Северна Македония, с Гърция може да бъде обединена под един общ пазар за търговия на газ, посочи премиерът.

"Енергийната ни свързаност, особено газовата ни свързаност ще бъде огромен приоритет. Заедно сме много по-силни, дори в нашите преговори с трети страни извън региона", каза Кирил Петков. Той е уверил, че газовият интерконектор с Гърция е голям приоритет за България. Това, по думите му, ще даде възможност и чрез връзката със Сърбия тя да има директен достъп до втечнен газ, както и до азерски газ, което дава диверсификация в региона.

Премиерът посочи значението на железопътната линия Ниш - Димитровград, както и приоритета за довършване на строежа на автомагистрала "Европа". Петков допълни, че със сръбския си колега са обсъдили и модернизирането на други пътни връзки между двете страни като пътя Видин-Зайчар, който ще помогне за развитието на Северозападния регион.

"Видях, че сме съмишленици по всички теми, които ни обединяват. За региона е много важно да има максимална свързаност, да може икономическото развитие да върви паралелно", каза Петков. Решено е било да има и срещи между сръбски министри и българския министър на иновациите и растежа, както и между други министри. "Европейската интеграция на Сърбия е от огромен приоритет за нас", заяви премиерът Кирил Петков, като добави, че в усилията си за отваряне на следващите преговорни глави Сърбия може да разчита на България. Дискутирани са били и общи туристически пакети. Премиерът Петков посочи, че започва стратегическо партньорство по дискутираните теми.

Сръбският премиер Ана Бърнабич благодари на България за подкрепата в процеса на европейската интеграция на Сърбия за откриването на клъстерите, свързани с енергетиката, и помоли за подкрепа за откриването на следващия клъстер, свързан с икономика и конкурентоспособност, който Сърбия би искала да отвори по време на френското председателство на Съвета на ЕС.

Във фокуса на сътрудничеството ни е инфраструктурата и съвместните проекти, посочи Ана Бърнабич. Сред тях тя открои значението на изграждането на газовия интерконектор между България и Сърбия.

За българското национално малцинство в Сърбия Бърнабич каза, че двамата премиери са се договорили да разменят телефоните си и всичко, което може да бъде решено, да бъде решено веднага.



Премиерът на Сърбия акцентира, че двустранното политическо и икономическо сътрудничество е отлично, но може да се развие още повече особено в сферите на търговията, икономиката и съвместните инвестиции. Бърнабич благодари на Петков, че Сърбия е една от първите страни, в която той е на официално посещение след встъпването му в длъжността министър-председател на България. А заедно с вече проведената визита на Петков в Скопие, българският премиер дава ясен знак за вниманието към европейската интеграция на Западните Балкани. Тя открои разговорите за организиране на бизнес форум между Сърбия и България през есента.

Двамата премиери отговориха и на въпроси. Ана Бърнабич прогнозира, че енергийната криза няма да приключи скоро. "Започнахме всичко необходимо, което е възможно, за да осигурим енергийната сигурност", посочи Бърнабич като открои газопреносни проекти, сред които отново газовата връзка с България. Тя отбеляза и възможността за разширяване на ядрени капацитети в България, към което Сърбия може да има интерес.

За ситуацията около Украйна Бърнабич коментира значението да има мир, стабилност и сигурност. Обсъдихме заедно деескалацията на напрежението между Украйна и Русия, отбеляза Кирил Петков, изтъквайки дипломатическите подходи като приоритет.

За да имаме стабилност и независимост в енергийната сфера, трябва да обединим обемите на потребление на газ от целия регион, за да може заедно да преговаряме за по-добри цени, посочи Кирил Петков, като отбеляза, че особено важно е това по отношение на втечнения газ. Едновременно с това, капацитетът и възможността за изграждане на общи мощности, включително и говорейки за потенциални съвместни инвестиции в ядрената сфера, особено ако в България успеем да направим следващ проект в "Козлодуй" - би било също много добре да разделим риска от един такъв проект, коментира Петков.

Ана Бърнабич открои създаването на евентуален съвместен енергиен пазар. "Ако бихме имали съвместен енергиен пазар в тази част на Европа, бихме работили по-бързо и по-ефективно, което би донесло много по-висока конкурентоспособност на икономиките ни", каза тя. Можем да обмислим съвместен енергиен пазар, който ще е свързан с балансирането на енергия и бихме могли да изграждаме повече капацитети от възобновяеми източници, посочи сръбският премиер.

За газовия интерконектор с Гърция премиерът Петков изтъкна неговата приоритетност и очакването проектът да бъде завършен до юни тази година. Когато сме готови и с връзката със Сърбия, ще имате вече директен достъп до втечнен газ и потенциален достъп до азерски газ, каза Петков.

На въпрос за конкретни проекти за икономическо развитие на регионите, в които има българско малцинство, Ана Бърнабич каза, че са разговаряли за проекти, които ще донесат ползи. Кирил Петков посочи, че Бърнабич му е казала да й се обади директно при някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия.