/ БТА
Категорично се противопоставяме на използването на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) като инструмент за заглушване на позициите на гражданското общество. Това се заявява в позиция на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Извършването на проверка от страна на ДАНС на Обществения съвет за изграждането на Национална детска болница не кореспондира със законовите правомощия на тази институция по защитата на националната сигурност.

Привикването за “обяснения” на хората, които защитават интересите на детското здравеопазването е скандално, и е признак за бърз упадък на принципите на свободата на мнението в правова държава.

Продължават дейностите по събаряне на сградите на терена на Националната детска болница

От формацията изтъкват, че "за съжаление за ДАНС заплаха за националната сигурност се оказват лекарите педиатри, представителите на неправителствени организации и общественици". Това е поредното доказателство, че ДАНС и другите органи на правоохранителната система спешно се нуждаят от реформа.

От ПП-ДБ настояват председателят на ДАНС да даде обяснения за извършваната проверка и "незабавно да преустанови тормоза върху членовете на Обществения съвет".

"Министър – председателят следва да даде съответните разпореждания и да се извини на хората, с които само преди седмици се срещна и обещаваше подкрепа и съдействие като кризисен ПР за издаването на разрешение за частната болница", посочват от формацията..

"ПП-ДБ няма да позволи България да се върне към епохата на службите „бухалки“, гласи още позицията на обединението.



Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня