/ iStock/Getty Images
Качеството на летните гуми е от съществено значение, когато става дума за удобство, сигурност, комфорт и безопасно пътуване с лек автомобил. Те „държат“ колата добре на пътя и компенсират неравностите на асфалта. Това води до постепенното им износване, стареене на каучука и влошаване на техническите характеристики. Как да познаете, че трябва да поставите нови летни гуми, кои са факторите и индикаторите за износване?

Кога може да се наложи смяна на летни гуми?

Нуждата от подмяна може да възникне по няколко причини. При настъпване на топлия сезон, зимните „обувки“ трябва да се сменят при трайното задържане на външните температури до и над +7 °C. Това ще запази стабилното управление на автомобила, ще подобри сцеплението с пътната настилка, ще го направи по-устойчив на аквапланинг, ще стане по-безшумен и по-икономичен на гориво.

Смяна е необходима и при износените с годините летни гуми, особено ако те са втора употреба или регенерат. Грайферите на употребяваните модели постепенно изтъняват и каналите на протектора стават плитки. Това допринася за невъзможността за поемане на повече вода и нейното изхвърляне встрани. Така, при преминаване през гьол, се стига до моментна липса на сцепление на летните гуми с асфалта и загуба на управление.

При спукване също се налага спешна подмяна, за да е възможно да продължите пътуването си. Съвременните безкамерни летни гуми спадат по-бавно, но не бива да карате в подобно състояние. Това ще направи пострадалото колело безполезно и без възможност за ремонт. Ще допринесе за намаляване на устойчивостта на автомобила на пътя и ще увеличи предпоставките за ПТП.

Каква е минималната дълбочина на протектора?

Съгласно европейските норми, законовият минимум на износване на грайфера е до 1,6 мм. Различни независими тестове показват, че минималната дълбочина не бива да е под 3 мм. Средната дълбочина на грайфера при новите летни гуми е средно между 8 и 9 милиметра. Когато караме с 1,6 мм. износен грайфер, това означава, че отговарящият за поддържане на сцеплението слой вече е изтрит и се отварят сериозни предпоставки за възникване на аквапланинг.

Как да разпознаем нуждата от смяна чрез специалните индикатори?

Съществуват различни, използвани от производителите, индикатори, ясно сигнализиращи, че е време за смяна на летните гуми с нови:
  • употреба на 8 цифри – на различните слоеве са щамповани отделни поредни цифри и максималната се намира на най-долния критичен, което е сигнал за спешна подмяна;
  • поставяне на белези в каналите – във вътрешността на каналите за изтласкване на водата се предвиждат издатини. Когато дълбочината намалее до нивото на тези щампи, това означава че е достигнат минималния праг за износване и е нужна подмяна;
  • промяна на яркостта на каучука – с прекомерното протриване и намаляване на слоевете, каучукът става все по-ярък, което е показател за нуждата от предприемане на действия.

Кога се налага спешна подмяна?

Съществуват още няколко фактора, проявата на които е сигнал за спешна реакция, тъй като може да се стигне до изненадваща повреда на пътя и невъзможност за по-нататъшно пътуване. Може също да се стигне до внезапна загуба на управление и до ПТП.

Това е особено валидно при поява на множество различни по размери пукнатини по каучука. Ако забележите, че е силно напукан, започват да липсват фрагменти, прекалено е твърд и липсва гъвкавост. При забелязване на видимо стърчащи телове, нишки и всякакви елементи от вътрешната структура, непременно потърсете нов аналог в специализиран онлайн магазин. Ще получите достъп до различни марки оригинални и качествени предложения, достъпни цени и професионално обслужване. Възможно е да се доверите и на подходящ сервиз, където ще извършат смяната веднага.