Вероятно знаете за важността от тренировките за здравето, но знаете ли какво става във вашето тяло, когато се движите? Нека ви споделим по-детайлно тази тема тук.

Когато тренираме, нашето тяло прави няколко неща едновременно, които ни карат да се чувстваме енергични и готови да се впуснем в действие през целия ден.


Един от ключовите механизми е, че тренирането стимулира кръвообращението. Това означава, че повече кръв се движи през нашите вени и артерии, като достига до всеки мускул и тъкан в тялото. Тази повишена циркулация на кръвта носи със себе си кислород и хранителни вещества, които мускулите ни използват, за да преобразуват в енергия. Освен това, тренирането стимулира нашите мускули да се съкращават и да се отпускат, което ги прави по-силни и по-тонизирани. В резултат, когато редовно тренираме, нашата мускулна система става по-издръжлива и способна да изпълнява повече работа с по-малко усилие.


Тук ще ви разкажем за пет ефективни и доказани упражнения за повишаване на енергията и тонуса, които може да започнете още веднага. Освен тези упражнения, ще говорим и за Apriben, с приема на която може да допълните своите рутинни упражнения за цялостна подкрепа на организма. Продуктът повишава качеството на живот, благодарение на съдържащите се в него антиоксидантни свойства. Подобрява общото състояние и при хора с компрометирана имунна система, болни от рак, възрастни, както и пациенти с хронични заболявания.

Защо упражненията ни носят повече енергия и тонус

Когато тренираме редовно, се грижим не само за мускулите си, но и за цялото си тяло. На първо място, тренирането ни помага да поддържаме здраво сърце и бели дробове. Така се намалява риска от различни здравословни проблеми като сърдечни заболявания или диабет. Освен това, упражненията ни помагат да се чувстваме по-бодри и по-продуктивни през целия ден. Но също така тренирането е ключът към по-добър сън и по-добро настроение. То освобождава хормони на щастието като ендорфини, които ни правят по-усмихнати и по-релаксирани.

Когато тренираме редовно, мускулите ни стават по-силни и по-издръжливи. Те се приспособяват към натоварванията. Какво означава това за нас? По-малко умора и по-голяма способност да се справим с ежедневните задачи, без да се чувстваме претоварени или изтощени. Kогато мускулите ни са добре тонизирани, те поддържат правилна стойка на тялото и подпомагат в правилното функциониране на ставите ни. Така можем да се движим по-леко и без болка, като по този начин се чувстваме по-комфортно и по-уверени в себе си.

Редовните упражнения не само са добри за физическото ни здраве, но и за психическото ни състояние. Те са като вълшебно хапче за стреса и напрежението. Когато тренираме, освобождаваме натрупаното напрежение и стрес, като се чувстваме по-спокойни и след това можем да се фокусираме по-лесно.

Топ упражнения за енергия и тонус

Знаете ли какви са най-добрите упражнения, които ще ви помогнат да се чувствате изпълнени с енергия и презаредени през целия ден? Нека ги разгледаме заедно:

Пилатес

Apriben
Apriben

Пилатесът е тип тренировка, която предлага множество ползи за организма, като се фокусира върху укрепване на мускулите, подобряване на гъвкавостта и контрола на тялото.Чрез разнообразни упражнения, пилатес работи върху всички групи мускули в тялото, включително коремните мускули, гърба, гърдите и крайниците. Този вид тренировка не само увеличава мускулната сила и издръжливост, но и подобрява гъвкавостта на мускулите и сухожилията.

Също така пилатесът укрепва мускулатурата, отговаряща за правилната позиция на тялото, като по този начин помага за поддържането на правилната стойка на гърба и предотвратява изкривяване. Контролираното дишане и фокусът върху тялото, характерни за пилатес упражненията, допринасят за подобряване правилното снабдяване на организма с кислород. Пилатесът може да бъде използван и за намаляване на стреса и подобряване на умственото състояние, като се насърчава релаксацията и концентрацията.

Кардио

упражнения

Кардио упражненията са ключова част от физическата активност, която подпомага здравословното ни състояние. Те са всякакви дейности от рода на бягане, бързо ходене, колоездене, танци, скачане на въже и други подобни. Когато правим кардио упражнения, нашето сърце работи по-бързо, кръвта ни циркурира по-ускорено, а това води до повишаване на кислородния поток към мускулите. Резултатът е увеличени нива на енергия и подобрена продуктивност.

Важно е да запазим умерена интензивност по време на кардио упражненията, за да поддържаме сърдечната си честота в оптималната граница, докато осигуряваме комфортно дишане. Апелираме ви да включите кардио упражненията във вашия ежедневен режим и се наслаждавайте на всички техни благоприятни ефекти върху вашето тяло, здраве и благосъстояние.

Йога

Йога

Йогата е древна практика, която се фокусира върху съчетаването на дълбоко дишане с редуване на специфични позиции на тялото. Това не само помага да подобрим гъвкавостта си, но и намалява стреса и напрежението. Отново тук влизат в полза различни практики за дишане. В йогата те предоставят вид медитация и успокоение на нервната система. Движението в комбинация с специфичен ритъм на дишане подобрява кръвообращението и сърдечно-съдовото здраве.

Разтягане и мобилност

Разтягане


Разтягането помага да разтегнем мускулите си след тренировка, което ни допринася да се чувстваме по-релаксирани и гъвкави. Разтягането и мобилността са важна част от физическата ни активност. Те позволяват да изпълняваме останалите упражнения правилно и предотвратява получаването на травми. Разтягането се препоръчва да се практикува без значение какъв друг спорт практикувате.

Силови упражнения

Силови упражнения

Тук говорим за тренировки, които се фокусират върху изграждането на мускулна сила. Те включват използване на тежести като дъмбели или упражнения със собственото тегло на тялото, като напъни и преси. Силовите упражнения помагат на мускулите да станат по-силни и издръжливи, което ни прави по-подготвени за физически натоварвания и ни предоставя повече енергия за целия ден.

Високо интензивни интервални тренировки (HIIT)

интервални тренировки


Споменахме най-общите и чест видове упражнения, но запознати ли сте с Високо интензивни интервални тренировки (HIIT)? Това са упражнения, които се състоят от кратки, интензивни периоди на натоварване, последвани от кратки периоди на почивка или ниска интензивност. HIIT тренировките са много ефективни за изгаряне на калории и ускоряване на метаболизма. Те не само помагат да поддържаме добра физическа форма, но и ни предоставят допълнителна енергия и тонус за целия ден.

Можете да използвате HIIT с всеки тип кардио тренировка, независимо дали е бягане, катерене по стълби, гребане или скачане на въже. Разликата със стандартното кардио е, че спестявате изключително много време. Високата интензивност на този тип тренировка предоставя ползите за мускулен тонус и енергия за много кратко време на всяка тренировка.

Допълнителна подкрепа

лекарство

Сега ще ви споделим и ползите от прием на допълнителни витамини. Конкретно ще се фокусираме върху продукта Apriben. Накратко казано, той е предназначен за цялостна подкрепа на нашия организъм и естествените му защитни сили. Отличава се със съдържание на старателно подбрани активни съставки, които благоприятстват физическото здраве, подобряват тонуса на организма и влияят положително на функциите на имунната и сърдечно-съдовата система. Всички тези ефекти се проявяват особено при наличието на стресови фактори, което прави консумацията му още по-ефективна, предвид натовареното ежедневие на всички. Важно е да отбележим и подобрението в когнитивната функция. А кои са тези мощни съставки в Apriben, които благоприятстват нашия организъм?

Екстракт от кайсиеви ядки: Един от най-основните елементи в екстракта от кайсиеви ядки е витаминът В17, известен още като амигдалин, който се характеризира с противоракови свойства. Освен това, екстрактът от кайсиеви ядки съдържа и антиоксиданти, витамини и минерали, които могат да подпомогнат общото здраве на организма. Например, антиоксидантите могат да помогнат за намаляване на възпалителен процес и защита на клетките от свободните радикали, които могат да причинят увреждане на тъканите. Витамините и минералите в кайсиевите ядки могат да подпомогнат имунната функция, здравето на костите, кожата и много други аспекти в здравословен план. Кайсиевите ядки се отличават и с антимикробни, антиастматични, атеросклеротични, аналгетични и антихиперлипидемични свойства.

Екстракт от гъба Шийтаке: благоприятства функцията на имунната и нервната система, както и общия тонус на организма. Стимулира и укрепва имунната система, като подпомага организма да се бори по-ефективно с инфекции и заболявания. Изследвания показват, че гъбите шийтаке могат да намалят нивата на LDL (лошият холестерол), като същевременно повишават нивата на HDL (добрият холестерол). Това намалява риска от сърдечно-съдови усложнения. Подпомагат и храносмилателната функция, като съдържат диетични фибри. Така подобряват храносмилането и регулират храносмилателния тракт.

Екстракт от гъба Рейши: спомага за оптимизирането на физическото здраве, кръвообращението и естествените сили на организма. Консумацията на екстракт от гъба Рейши подкрепя повишаването на енергийните нива и помага за контрол на стреса. Някои изследвания сочат, че този вид гъба може да има свойства, които помагат на организма да се адаптира към стресови ситуации.

Екстракт от гъба Чага: съдържа редица биологично активни вещества като бета-глюкан, гъбични фибри, ензими и други, които стимулират издръжливостта на организма. Сред основните биоактивни компоненти е полизахарид, който се смята, че има антитуморна, антиоксидантна, антивирусна и хипогликемична активност. Някои изследвания също показват, че екстрактът от гъба Чага може да има благоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата система, като например намаляване на нивата на холестерол и триглицериди в кръвта, както и подобряване на функцията на кръвоносните съдове.

В заключение:

Редовните тренировки стимулират кръвообращението, което увеличава нивата на кислород и хранителни вещества до мускулите за повече енергия. Така те се укрепват и стават по-силни и тонизирани. В резултат са по-издръжливи и способни да изпълняват повече работа с по-малко усилие. Изпълнявайки което и да е от посочените упражнения, ще постигнете несъмнено добри резултати. А ползите от приема на Apriben са освен подобряване на способността за по-доброто изпълнение на упражненията и повишаване нивата на енергия, също и постигане на добър фокус и концентрация. Така физическата активност в съчетание с правилната хранителна добавка може да ни осигури оптимално състояние на организма.

ЧЗВ:

Колко често и за колко време трябва да изпълнявам посочените упражнения, за да постигна желаните резултати?
  • За да постигнете желаните резултати от тренировките, честотата и продължителността на упражненията могат да варират в зависимост от няколко фактора, включително вашата текуща физическа форма, целите ви, наличното време за тренировки и интензивността на упражненията. В общи линии, за оптимални резултати, е препоръчително да тренирате поне 3 до 5 пъти седмично. Продължителността на тренировката може да варира, но обикновено се препоръчва да се тренира за период от 30 до 60 минути на ден за обща физическа активност. За постигане на конкретни фитнес цели, като изграждане на мускулна маса или загуба на тегло, може да се наложи допълнително време и усилия.

Как да приема Apriben?
  • Вземайте 1-2 капсули на ден след хранене с достатъчно количество вода. Добавката е подходяща за дългосрочен прием, а при необходимост след 3-месечен прием може да се прави пауза от 10 дни.
  • Добавката е подходяща за дългосрочен прием, а при необходимост след 3-месечен прием може да се прави пауза от 10 дни.
Да не се превишава препоръчваната дневна доза от 1-2 капсули по 2 пъти на ден. Не е заместител на разнообразното хранене. Да се държи далеч от деца. Заявление БАБХ № 15138/ 03.08.2022г Т222203113

Източници:
  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/stress-management/in-depth/exercise-and-stress/art-20044469
  • https://www.clevelandclinicabudhabi.ae/en/health-hub/health-resource/treatments-and-procedures/exercise-guidelines
  • https://health.clevelandclinic.org/think-you-cant-do-high-intensity-interval-training-think-againm