Как гласуват българите по света?
Как гласуват българите по света? / снимка: Мирослав Цочев

Огромна опашка се изви пред единствената секционна избирателна секция в Мадрид. В 11 часа (местно време) в нея бяха гласували над 700 души. В 12 часа в 19-те секции в страна бяха гласували повече от 2500 сънародници. В 14 часа броят на чакащите пред българското посолство беше около 300 души. На парламентарните избори през 2005 г. в Испания имаше 33 секции, а гласувалите бяха 4518 души. Предполага се, че тази година техният брой ще е значително по-голям. Според Националния статистически институт в Испания официално са регистрирани 164 353 българи. Имащите право на глас са 135 775 - данните са от навечерието на изборите за Европейски парламент през юни.

Над 43 000 гласоподаватели са дали своя вот до 12.00 часа в Турция. Активността е чувствителна, съпоставена с подадените през целия ден гласове на президентските избори през 2006 г., когато в Турция гласуваха 50 000 души.

Изборният ден в Лондон протича под силно напрежение за нашите сънародници. Те се редят на километрични опашки от рано сутринта и нямат представа дали ще успеят да дадат своя вот.

В Италия бяха отворени три регионални избирателни секции за български граждани - в Милано (за Северна Италия), в Рим (за Централна Италия) и в Кастеламаре ди Стабия, на 30 км югоизточно от Неапол (за Южна Италия).
 
Докато в Милано и Рим гласуването протича спокойно, постоянно постъпват сигнали за нарушения в секцията за Южна Италия. Гласоподаватели многократно са сигнализирали пред избирателната комисия за опити да бъдат купувани гласове. Комисията, която не е в състояние да контролира обстановката извън секцията, е констатирала голям прилив на български граждани от ромски произход, пристигащи организирано с автобуси от Неапол.
  
Към 13.00 часа българско време 360 българи са гласували в Милано, 213 - в Рим и 500 - в Кастеламаре ди Стабия.

Точно в 6.00 часа сръбско време в сградата на българското посолство в Белград, както и в Босилеград и Димитровград бяха отворени секциите за гласуване на парламентарните избори. Своя глас дадоха и членовете на българската делегация на 25-ата лятна универсиада, която в момента се провежда в Белград.

Изборите за ново българско Народно събрание в Брюксел протичат спокойно. Няма никакви оплаквания за нередности около гласуването, съобщава БТА. В двете избирателни секции в Постоянното представителство на България към европейските институции досега са упражнили правото си на гласуване около 150 наши сънародници.

За да се даде възможност на българите, намиращи се на територията на Австрия, да гласуват на парламентарните избори, в столицата Виена са открити две избирателни секции.За участие в изборите предварително са се регистрирали 76 души. Изборният ден, открит в 6.00 часа местно време, протича нормално и спокойно.

Близо 1400 български граждани, живеещи в Германия са се регистрирали да гласуват на парламентарните избори тази година. По последни данни избирателната активност там е ниска.

Най-много гласове са постъпили в двете избирателни секции в консулството ни в Мюнхен, а най-малка избирателна активност има в избирателната секция в източногерманския град Магдебург, където досега са гласували само 85 души. В столицата Берлин досега са гласували повече от 500 български граждани - по наблюдения сред избирателите преобладават младите хора и студентите.

Българите в Израел гласуват в една избирателна секция - в сградата на посолството ни в Тел Авив.

Заместник-председателят на избирателната комисия Христина Биджеранова каза за БТА, че до 12.30 ч. 83-ма български граждани са упражнили правото си на глас, което надвиши броя на заявилите предварително намерението си да гласуват 66 българи. До момента не са отбелязани нарушения или необичайни събития при гласуването в Тел Авив.

Всички изборни секции в района на Генералното консулство на Република България в Ню Йорк отвориха врати точно в шест часа сутринта местно време. В град Ню Йорк и градовете Бостън, Филаделфия, Атлантик сити и Нантъкет комисиите имат кворум и очакват избирателите.