Иван Костов: Няма да водим пазарлъци
Иван Костов: Няма да водим пазарлъци / снимки: Sofia Photo Agency
Иван Костов и Мартин Димитров
20996
Иван Костов и Мартин Димитров
  • Иван Костов и Мартин Димитров

Днешният вот дава възможност за едно стабилно дясно-центристко мнозинство, което може да издържи на отговорностите, които очакват следващото Народно събрание и следващото правителство. Това заяви съпредседателят на Синята коалиция Иван Костов на пресконференцията след изборите в НДК. По думите му без този вот на избирателите нямаше да се очертае пътят за излизане от кризата.

Задачите на следващите правителство и парламент ще бъдат много тежки и изискват силно политическо решение, компетентност, експертиза - всичко това го има в Синята коалиция, коментира Костов. Лидерът на ДСБ заяви още: "Никакви пазарлъци няма да водим, никакви. Не ни обиждайте с въпроси като "Кои министерски кресла искате". Ние искаме много повече от министерски кресла - ние искаме България да излезе бързо от кризата. Ние искаме мафията да бъде отстранена от властта. Ние искаме да се ликвидира политическата корупция, държавата да се появи отново в своята пълна функция и роля".

От своя страна лидерът на СДС Мартин Димитров коментира, че Синята коалиция гарантира мнозинството и правителството, които да донесат промяната в България. По думите му има две формации, получили доверието на избирателя на тези избори - това са ГЕРБ и Синята коалиция. Хиляди млади хора гласуваха за нас, подкрепи ни и голяма част от християнската общност и интелигенцията в страната, каза още Димитров.

Иван Костов Няма да водим пазарлъци
netinfo

Мартин Димитров изтъкна три основни приоритета - приемането на антикризисна програма, която да спаси предприятията от фалит, както и актуализиране на бюджета. Като втори приоритет Димитров посочи връщането на европейските фондове, а като трети - действията за премахване на политическата корупция в България.

На въпрос на Дарик - Дали заради осемте години, прекарани в опозиция, се случи така, че за разлика от 2001 година, когато не подкрепихте Симеон Сакскобургготски, сега сте готов да застанете зад бившия му бодигард - Иван Костов заяви: "Не е ставало въпрос никога да бъде подкрепен Симеон Саксккобургготски. Ако Саксккобургготски се беше обърнал през 2001 година към ОДС и беше казал - Съвсем очевидно не ни стигат гласовете, ние ще направим коалиция с вас, Вие имате ли нещо против - отговорът можеше да бъде съвършено различен. Но никога не сме били поставяни в тази ситуация".

Иван Костов заяви още: "Симеон Саксккобургготски, който тази вечер изпращаме с мълчание, се опита да направи това, което направи Фердинанд и което направи и е правил Борис по време на цялата история на своето царуване. Разбиване на политическите партии, манипулиране на политиците в страната, вкарването им в кабинети, които са послушни на Негово Величество. И по този начин ерозиране и разрушаване на българската демокрация. Един от добрите резултати на тези избори е, че днес наистина изпращаме този опит и дано никога това не се повтори".

 

И двамата съпредседатели на Синята коалиция честитиха изборната победа на ГЕРБ.