53 000 са гласувалите, а някои от феновете имаха възможността да връчат лично статуетките на своите избраниците
Първите награди "NOVA подкрепя българските филми" бяха връчени в Дома на киното на специално събитие. На церемонията присъстваха актьори, режисьори, продуценти и любители на българското кино, а водещи бяха Богомил Грозев, Василена Гръбчева и актрисата Марта Вачкова.

След оспорван вот, 53 000 гласували и 120 000 гласа, за първи път зрителите избраха своите любими български актьори, актриси, филми и сериали сред продукциите на NOVA чрез онлайн гласуване. Най-много статуетки получиха филмът "Дъвка за балончета", хитовият медицински сериал "Откраднат живот" и уеб сериалът "Следвай ме".

"За мен тази награда е един истински Оскар. Благодарен съм за всичко, което ми се случи в последните две години и за това, което NOVА направи за българските филми, за мен и за целия екип", сподели "Изгряващата звезда" от филма "Дъвка за балончета" Андрея Захариев.

Андрея Захариев
NOVA

"Това е най-осмислящото признание за актьора, което дава упование, че е попаднал на правилното място като професия. Много благодаря на всички фенове, че са ми се доверили и допуснали в най-интимния кръг на любимите си същества. Искам да им пожелая много взаимни полети - аз да бъда от едната страна като героиня, а те да ме подкрепят, за да можем да летим заедно", призова Йоана Буковска – Давидова, отличена от зрителите за любима актриса в категория „ТВ сериали“ за ролята й на Виолета в „Откраднат живот“.

Йоана Буковска-Давидова
NOVA

"Когато публиката те обича, всичко ти е наред. Благодаря на зрителите, че гледат и обичат "Откраднат живот"... няма по-голямо признание от това", допълни продуцентът на "Откраднат живот" Евтим Милошев.

Евтим Милошев
NOVA

"Няма актьор на света, който да каже, че наградата от зрителите и публиката не е най-добрата. Благодаря на всички, които са гласували за мен. Направихте ме много щастлива", коментира актрисата Теодора Духовникова, която взе награда за любима актриса в категорията "Филми".

Теодора Духовникова
NOVA

Сред победителите, спечелили вота на зрителите, бяха още емблематичните актьори Юлиан Вергов и Асен Блатечки, както и популярните любимци на феновете Илиян Илиев и Христина Христова - Тита от "Следвай ме" и Митко и Симона от хитовия риалити сериал "София - Ден и Нощ".

Наградите на NOVA са естествено продължение на една много силна за българските филми година. Като водещата медийна група на пазара NOVA продължава да инвестира в локални продукции и българско кино, да подкрепя мащабни проекти, с които да развива родния филмов пазар.

награди нова
NOVA

След церемонията по връчването на наградите NOVA кани феновете да гледат някои от любимите си български филми и да се срещнат със звезди и екипа на лентите „Вездесъщият“, „Бензин“, „Воевода“, „Маймуна“ и „Дъвка за балончета“ в седмицата „NOVA подкрепя българските филми в Дом на киното" между 12 и 20 май.