Затоплянето на океаните се ускорява
Затоплянето на океаните се ускорява / Thinkstock/Getty Images

Количеството топлина, поглъщано от океаните, се е увеличило през последните две десетилетия, а това е знак за влошен ефект от глобалното затопляне въпреки забавеното покачване на температурите на земната повърхност, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Ройтерс и АП.

Тенденцията, свързана със затопляне на океаните, за което се смята, че е виновна човешката дейност, кара рибите да се придвижат към полюсите, нанася вреди на кораловите рифове и допринася за покачване нивото на световния океан.

Смразяващи данни за глобалното затопляне след 1997 г.

В доклада си учените, които изследвали океански температури на дълбочина над 2000 м, отбелязват, че половината от цялата топлина, поглъщана от световния океан от 1865 г., се е натрупала от 1997 г. 1865 г. е смятана за начало на широко използване на фосилни горива.

Повече от една трета от увеличаването на топлината в океаните от 1997 г. е на дълбочина над 700 м. Става въпрос за част от океана, която рядко е изследвана.

"Очакваме, че океанските дълбини ще поглъщат все по-голямо количество топлина", заяви ръководителят на изследването Питър Глеклър от националната лаборатория "Лорънс Ливърмор" в Калифорния.

Топенето на ледниковата покривка в Гренландия се ускорява

Увеличаването на поглъщаната от океаните топлина съвпадна с изненадващото забавяне на темповете на покачване на температурите на земната повърхност от края на 90-те години на миналия век, макар дължащите се на човешката дейност емисии парникови газове да продължиха да нарастват.

Опознаването на складираната в океаните топлина е от съществено значение за подобряване на прогнозите за това колко бързо Земята ще се затопли и морското ниво ще се покачи в бъдеще.

Източник: БТА