Заради ниски заплати може да няма кой да работи в детските градини на София
Заради ниски заплати може да няма кой да работи в детските градини на София / снимка: Sofia Photo Agency
Има реална опасност в детските градини на София да няма кой да работи, тъй като заплащането е ниско. Това каза за Дарик заместник-кметът по образование Йорданка Фандъкова. Тя подчерта, че почти ежеседмично има случаи, при които помощник-възпитатели или служители от непедагогическия персонал в детско заведение напускат и ако държавата не повиши заплатите, ще се окаже, че общината строи детски градини, в които няма да има кой да работи.

Фандъкова подчерта, че е притеснена от напусканията на помощник-възпитатели в детските градини, защото това се очертавало като следващия голям проблем, след този с недостига на места за деца в детските заведения.

„Една помощник-възпитателка, която се грижи за 20-30 деца в група, получава на този етап основна заплата от 235 лева”, поясни Фандъкова. По думите й в детските градини с първото записване няма проблем.

„Мен ме притеснява почти ежеседмичното напускане, предимно на непедагогически персонал, но и на помощник-възпитатели. Говорих с помощник-възпитателка, една жена на около 30, трийсет и няколко години, млада жена, изключително интелигентна, се готви да напусне, защото са й предложили в една фирма 600 лева заплата. Тя буквално се разплака, защото иска да работи с деца, но самата тя има деца, които трябва да отглежда", разказа Фандъкова.

Тя подчерта, че заплатите на възпитателите в детските градини и в училищата се определят от държавата. Затова одобрява като подпомагане от кметството с цел задържане на преподавателите, засега от детските градини, купуването на карти за транспорта за сметка на общинския бюджет. „Това е изключително ценностно като предложение. Аз се надявам и общинския съвет да го вземе като решение. Лично ще бъда много доволна, ако можем да подкрепим и учителите в училищата", допълни заместник-кметът.

Според Фандъкова проблемът с подадени колективни заявления за напускане на сестри от детските градини засега бил решен, защото по нейна информация имало договорка за увеличаване на заплатите им от министерство на здравеопазването. В същото време, обаче, посочи друг проблем – много училища вече изразходвали делегираните си бюджети за издръжка, което ще наложи дофинансиране и със средства от общината, за да не затворят врати школа в столицата.

В крайните райони са изразходвани със сигурност. Там общината си е поставила задача да дофинансира, за да не се закриват училища в районите Панчарево, Нови Искър, Кремиковци, някои училища от район Витоша. Някои училища в рамките на София, извън тези, които наричаме селски, в частта си „издръжка” още към първо тримесечие на годината, защото имаме информация за този период, а второто тримесечие още не е изтекло, има училища, които са изразходвали над осемдесет процента или около осемдесет процента от бюджета си за издръжка, което говори, че към второ тримесечие те ще са изразходвали сто процента от бюджета си за издръжка. Затова очакваме и министерството да разпредели тези 21 млн. лева, които беше казано, че ги има като резерв", каза Йорданка Фандъкова.