Започват разкопки на средновековната крепост Вишеград
Започват разкопки на средновековната крепост Вишеград / Павел Тенчев,Dariknews.bg, Дарик Кърджали

През 2016 година екипът на археолога проф. Николай Овчаров ще започне разкопки на средновековната крепост край кърджалийското село Вишеград, датирана към XII-XIV век. Това обяви самият проф. Овчаров.

„Крепостта Вишеград може да се превърне в изключително привлекателна туристическа дестинация. Според хрониста от XIII век Жофроа Дьо Вилардуен, описал четвъртия кръстоносен поход, на това място през 1206 година е избран вторият император на Латинската империя Анри", разказа проф. Овчаров.

По думите му разкопки тук са правени преди 40 години от професор Иван Балкански, но освен един рицарски шлем, съхраняван в историческия музей в Кърджали, нищо друго като артефакти и документация не е запазено.

По думите на проф. Овчаров през тази година ще продължат разкопките на Перперикон, като идеята е да се довърши Акропола. Лично премиерът Борисов се ангажирал с осигуряването на средства за Перперикон, при това още през юни, а не в края на август, както през миналата година. „И вероятно когато се установи какви средства ще се отпуснат, Борисов ще дойде на Перперикон", каза още проф. Овчаров.

По повод предстоящите разкопки на крепостта край Вишеград, той уточни, че в момента върви актуването й като държавна собственост, която в последствие ще бъде предадена на община Кърджали за стопанисване. Според проф. Овчаров бюрократични спънки бавели този процес.