Възстановиха Лирата на Орфей
Възстановиха Лирата на Орфей / снимка: touristmedia.info

Лирата на Орфей, която се възстановява по проект на община Пловдив, е готова. Предстои композиране на музиката, която да бъде изпълнена с нея, съобщиха за Дарик от Общински институт „Старинен Пловдив", който се е заел с изпълнението. Инструментът с височина 40 см е изработен от явор и коруба на костенурка.

Първоначалната идея беше материалът да бъде максимално близък до този, който е използван при направата на оригиналния инструмент - рога, но се оказало, че вече няма такива животински видове, от които да се вземат 45-сантиметрови рога.

Възстановяване на Лирата е по съвместен европейски проект с Италия и Испания, които ще участват с реставриране на старинни инструменти, характерни за техните земи. Общата му стойност е 150 000 евро. България трябва да осигури 25 000 лв. от тях, а институтът около 7000 лв.

Лирата на Орфей ще бъде представена на 12 септември на Античния театър, когато Пловдив ще бъде домакин на финалния концерт по проекта. Предвижда се да бъде направен и филм за възстановяването на древния музикален инструмент.

Други новини от Пловдив