Възраждат „Златния Орфей“ с конкурса „Лирата на Орфей
Възраждат „Златния Орфей“ с конкурса „Лирата на Орфей / Thinkstock/Getty Images

Лирата на Орфей" е новият конкурс за популярна българска песен, който се организира от Национална агенция „Музика" към Министерството на културата и Съюза на българските композитори. От 29 март до 29 май участниците трябва да представят своите произведения, които да са специално създадени за конкурса и да не са изпълнявани и публично представяни. Авторите сами ще определят изпълнител, който да изпее песента. Задължително условие е партитурите на песните да бъдат написани с аранжимент за голям оркестър.

Петчленно жури, определено от организаторите, ще извърши селекцията на изпратените творби и присъждането на наградите. От всички постъпили песни ще бъдат отсети 12 и те ще участват в Гала концерта на 17 юли в Летния театър в Пловдив, който ще бъде посветен на 50 години от провеждането на първия „Златен Орфей", и ще се излъчи на живо по БНТ. Първите 3 песни с най-висок резултат ще бъдат удостоени съответно със златна, сребърна и бронзова награда. Допълнителни награди ще бъдат дадени от Съюза на българските композитори и от генералния спонсор, с когото от агенцията са в преговори. Всички изпълнители ще получат дипломи за участие в конкурса. Ще бъде издаден и компактдиск с 12-те песни от „Лирата на Орфей". Пълният регламент на конкурса е достъпен на сайта на Национална агенция „Музика" www.agencymusic-bg.com.

„Конкурсът е необходим, защото от години не се създава музика за голям оркестър и ние искаме да запълним тази празнота със създаването на нови популярни песни", смята Ангел Ангелски, управител на Агенция „Музика". Според него, призът „Лирата на Орфей" е възможност да се възроди живата поп музика и да се даде шанс за изява на млади творци.