Вежди Рашидов: Панагюрското златно съкровище се върна у дома
Вежди Рашидов: Панагюрското златно съкровище се върна у дома / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министър Вежди Рашидов
52438
Министър Вежди Рашидов
Наследниците на откривателите на съкровището
  • Министър Вежди Рашидов
  • Наследниците на откривателите на съкровището

Панагюрското съкровище се връща у дома като едно пораснало дете, благодарение на политическата воля и министерския подпис. Това каза в Панагюрище министърът на културата Вежди Рашидов в рамките на церемонията по откриването на залата-трезор, в която е разположен оригиналът на Панагюрското златно съкровище.

Лентата бе прерязана от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова и министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов. На церемонията присъстваха потомците на тримата братя, открили съкровището през 1949 г., които първи прекрачиха трезора. Министър Рашидов предложи да се направи Инициативен комитет, който да изгради бюстове на тримата братя Павел, Петко и Михаил Дейкови, открили съкровището преди 63 години.

Проф. Божидар Димитров отправи думи на благодарност към откривателите. По думите му тримата братя са се позовали на моралните норми и са върнали съкровището на държавата за разлика от други български съкровища.

Димитров благодари на дарителя д-р инж. Лъчезар Цоцорков, който е построил хранилището, без което съкровището не може да бъде експонирано в Панагюрище.

Според проф. Божидар Димитров имената на такива дарители се нареждат веднага след тези на братята Евлогий и Христо Георгиеви и д-р Петър Берон.

Залата-трезор е построена специално за днешния ден. Тя се намира под земята, всеки един от уникалните девет 22-каротови златни експонати е разположен в отделна бронирана витрина. Витрините са изработени в Германия и представляват цилиндри от бронирано стъкло с диаметър от 60 см и височина 3,2 м. Самият трезор, преддверието и информационната зала, са облицовани в ефектни разновидности на гранит, италиански мрамор, туфа и полускъпоценния камък лабрадорит. Застраховката на оригиналното златно съкровище е за 240 млн. долара.

Оригиналът на Панагюрското златно съкровище ще е експониран в града в продължение на един месец - от 16 април до 16 май. След това във витрините на залата ще бъдат показани деветте съда на  точно копие на Съкровището, изработено от 24-каратово злато.

Постигнатата договореност с Министерство на културата е оригиналът на съкровището да гостува в Панагюрище всяка година поне за един месец по Великденските празници.