Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък
Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък
63746
Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък
  • Великденските яйца се боядисват на Велики четвъртък

Днес на Велики четвъртък боядисваме Великденските яйца. Това е една от най-старите християнски  традиции, запазила се и до днес. Цялата процедура може да се превърне в едно забавно изживяване за цялото семейство, стига да се подходи с желание и креативност. Точно тук ще ви помогнем ние с няколко интересни и различни начина за боядисване на яйца.

Боядисаните яйца са един от символите на Великден. Свързани са с възкресението на Христос и началото на нов живот. Твърдата черупка символизира  запечатаната гробница на Божия син, а пропукването на яйцето негово възкръсване. По традиция яйцата се боядисват в червено, за да означат кръвта на Христос.

Днес обаче има много нетрадиционни варианти за украсяване на великденските яйца. Няколко интересни и оригинални начина предложи Весела Кучева, която учи сценография в Художествената академия.

Ако тази техника ви се струва малко сложна има редица други много по-лесни варианти. Ако вкъщи имате стари дантелени чорапи или пердета и се чудите какво да ги правите може да ги използвате, за да направите едни много красиви и нежни яйца. Нужно е единствено да увиете яйцето в дантеления плат и да го потопите в избрания цвят. Така под него ще останат красиви бели фигури върху черупката.

Старите четки за зъби също могат да влязат в употреба. Друг ефектен вариант за украса на великденските яйца е покриването им с различни естествени материали. За целта са ви нужни някакво устойчиво лепило и различни цветни семена - от червена леща, шарен боб, ориз или черупки от други яйца. Може да правите всякакви фигурки, кръгчета, цветя. А може да оваляте яйцето в семената и така ще получите хаотичен и рошав ефект. Ако рисуването не ви се отдава за сметка на изрязването може да използвате хартиено тиксо.

Ако решите да потопите яйцето в друга боя трябва да прецените комбинацията между двата цвята, за да не се препокрият взаимно.

Вариантите за едни различни и оригинални великденски яйца са много и най-различни. Това бяха нашите  лесни за изпълнение предложения, за които е необходимо най-вече желание и добро настроение.

Как да приготвите оригинални великденски яйца слушайте на Radio.DarikNews.bg