Вековната тайна на столетниците в Родопите
Вековната тайна на столетниците в Родопите / снимка: БГНЕС, архив

Родопите, които се намират в Южна България, са едно от местата с най-голям процент на дълголетници и столетници в света. Това пише американското издание „Хъфингтън поуст" в обширен материал, посветен на вековната тайна на дълголетието на родопчани - киселото мляко.

Според неофициални данни дълголетниците в този район са повече дори от тези в Япония и източните страни.

Половината японски домакинства закусват с българско кисело мляко

В статията се посочва, че връзката между България и киселото мляко датира още от времето на траките. Според една от легендите войниците носели овче мляко в кожени торбички около кръста си. По време на битка топлината на тялото им помагала на млякото да се закваси и така го превръщало в кисело мляко, разказва още „Хъфингтън поуст".

Вековната тайна на столетниците в Родопите
netinfo

Здравословното кисело мляко

Изданието отбелязва, че в по-модерни времена историята на чудодейната храна се свързва с началото на 1900 г., когато българският учен д-р Стамен Григоров открива бактерията, с която се осигурява ферментацията на млякото. По-късно руският нобелист Илия Мечников кръщава бактерията Лактобацилус булгарикус и я определя като причина за дългия живот в България.

Хапвайте сирене и мляко на закуска за здраве и стройна фигура

Авторът на статията изтъква, че дори и днес с уникалния си вкус българското кисело мляко се смята за едно от най-добрите в целия свят. Родопското домашно кисело мляко е с голяма масленост, пълно с полезни бактерии, протеини и калции, с ниско съдържание на захар и с редица полезни качества. Смята се, че предпазва от алергии, инфекции и дори някои типове рак, изтъкват от изданието.

Вековната тайна на столетниците в Родопите
netinfo

В статията се изтъква, че през годините простият, спокойният начин на живот в Родопите не се е променил много.

Кулинарните съкровища на българската кухня

Хората са успели да съхранят традициите, културата още от времето на траките.

Родопската гайда е спасявала и човешки живот

Магичният звук на традиционната родопска гайда оглася всеки фестивал в района, а танците на кукерите, които гонят злото със звъна на чанове, привличат всяка година хиляди туристи.

Вековната тайна на столетниците в Родопите
netinfo

В края на статията от „Хъфингтън поуст" не пропускат да подчертаят, че Родопите са най-екологично чистият район в България, а свежият планински въздух, пресните продукти и живописните гледки са идеалната комбинация за всички, които искат да избягат от шума и суетата на големия град.

Източник: Хъфингтън поуст