/ netinfo
Събитието ще се проведе между 28 юни и 1 юли
На кръстопътя между улиците, носещи имената на Ана Маняни и Марчело Мастрояни, в сърцето на Вила Боргезе, от 28 юни до 1 юли се завръща за единадесети път Празникът на българското кино.

За първа година прожекциите ще се проведат в просторния театър на открито, обновен миналата година в памет на големия италиански режисьор Еторе Скола. На събитието, с което ще бъде официално закрит културният календар за Българското председателство на Съвета на ЕС в Рим, по традиция ще присъства делегация от режисьори, актьори и автори на филмите включени в програмата. За празника в Рим ще пристигне и новият изпълнителен директор на НФЦ Жана Караиванова.

Тазгодишното издание ще се открие с нашумелия „Възвишение“ в присъствието на режисьора Виктор Божинов, актьорите Алек Алексиев и Герасим Георгиев – Геро и композитора Петър Дундаков. Дългоочакваната екранизация на едноименния роман на Милен Русков беше отличена с наградата за най-добър филм в Балканския конкурс на 22-я София Филм Фест.

На следващия ден режисьорът Зорница София ще представи „Воевода“. Лентата е създадена по спомени на очевидци и разказа "Румена войвода" от класика Николай Хайтов, който разкрива истинската история на Румена - майка, принудена да остави дете и дом и да се наложи в суровия мъжки свят на 19 век. Ролята на малкото момиче изпълнява дъщерята на Зорница София - Ники-Амрита.

Програмата продължава с някои от най-интересните ленти, създадени през изминалата година: на 30-ти юни актьорите Веселин Павлов и Весела Бабинова ще представят „Вездесъщият“ на режисьора Илиян Джевелеков, който през 2017 стана носител на „Златна роза“ за най-добър филм. За прожекцията на романтичната комедия „Привличане“ на Мартин Макариев пристигат актьорите Яна Маринова и Башар Рахал, а за представянето на „Нокаут, или всичко, което тя написа“, публиката в Рим ще има възможност да се срещне с режисьора Ники Илиев и актьора Орлин Павлов.

Специално място е отделено на филмите, вдъхновени от произведенията на най-разпознаваемия в Италия съвременен български писател – Георги Господинов. Филмът-омнибус „8 минути и 19 секунди“ събира шест негови кратки истории, заснети от българските режисьори Кристина Грозева, Петър Вълчанов, Любомир Младенов, Надежда Косева, Теодор Ушев, Владимир Люцканов. В същия ден ще бъде прожектиран и късометражният анимационен филм по едноименния разказ на Господинов „Сляпата Вайша“, на режисьора Теодор Ушев, който през 2017 беше номиниран за „Оскар“.

Празникът ще бъде закрит от режисьора Стефан Командарев и актьорите Васил Банов и Герасим Георгиев – Геро с прожекция на „Посоки“, част от официалната селекция в категория "Особен поглед" на Международния филмов фестивал в Кан през 2017.

Празник на българското кино в Рим се организира от Българския културен институт в Рим, благодарение на съдействието на Министерството на Културата на Република България и НФЦ.

Нова ТВ е медиен партньор на събитието