В цялата страна отбелязват Независимостта на България
В цялата страна отбелязват Независимостта на България / снимка: БГНЕС

Със Света литургия, отслужена сутринта в църквата „Св. 40 мъченици" във Велико Търново започнаха честванията по повод 105-ата годишнина от провъзгласяването на Независимостта на България. В 9:00 ч. в двора на храма, където Цар Фердинанд е обявил българската независимост, бяха осветени и поръсени бойното знаме на НВУ „В. Левски" и на знамената на държавни и общински институции, учебни заведения и неправителствени организации. По традиция старопрестолният град е център на националните чествания на 105-та годишнина от провъзгласяването на важния исторически акт, но в цялата страна с различни прояви ще бъде отбелязан също Денят на Независимостта. От 19.30 часа ще започне кулминацията на честванията, когато площад „Цар Асен I" ще се състои тържествената заря-проверка. Там ще присъстват вицепремиерът Маргарита Попова, председателят на Народното събрание Михаил Миков и народни представители.

В София с венци и цветя бяха поднесени пред паметника на. На отбелязването се бяха събрали граждани, някои от които държаха българското знаме и цветя. Сред присъстващите имаше и чуждестранни туристи. В отбелязването на Деня на Независимостта се включиха и неправителствени, патриотични организации.

В Пловдив с тържествен молебен в църквата "Света Неделя" отбелязаха Деня на Независимостта. Свещеникът в най-старата пловдивска църква отец Любен Попов благослови миряните и всички присъстващи, като изрази радостта си, че днешната дата е зачетена с вяра и любов и към правителството, и към народа.

В Благоевград тържествено отбелязаха 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на българската държава. Под звуците на „Биг бенд" - Благоевград представители на ръководството на общината - зам.-кметът по хуманитарните дейности Валери Смиленов и председателят на Общински съвет Радослав Тасков, представители на институциите, на политическите партии, общественици и десетки жители на града поднесоха венци и цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за освобождението на българския народ на площад „Георги Измирлиев".

Във Варна празнично хоро се изви на площад „Независимост". На площад „Независимост" тържествено беше издигнато националното знаме на България, пред сградата на Окръжен съд Варна. На събитието присъстваха народни представители, представители на областна и общинска администрация, стотици граждани. Свещеници от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха молебен. По инициатива на фолклорните формации на площад „Независимост" се изви голямо празнично хоро, в което се включиха всички желаещи.

В Шумен с възстановка пред Гарнизонния военен клуб, където преди 105 години е била приета важната вест за обявяването на страната за свободна и независима, беше отбелязан Денят на независимостта. Възстановката с прочитане на манифеста на Фердинанд Първи се прави от 2008 година на този ден от Родолюбивия комитет „Крум Страшний". Областният управител Венцислав Венков се превъплъти в образа на Фердинанд I и прочете манифеста за обявяване на Независимостта. Участниците в живата картина, облечени в характерни за онова време дрехи, и гостите се снимаха за спомен. След това бе дадено началото и на народно веселие в двора на Военния клуб, където беше отворило „Кавръковото кафене", предлагащо кафе на пясък и рахат локум. Имаше демонстрации на различни занаяти, като грънчарство и дърворезба, беше представена и демонстрация по фехтовка.

В Сливен с благодарствен молебен и ритуал-поклонение на площад „Хаджи Димитър" беше отбелязан Денят на Независимостта. Ритуалът по отбелязване на 105-та годишнина от обявяването на Независимостта на България се състоя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци. Благодарствен молебен за здраве и добруване отслужи владиката на Сливен Негово Високопреосвещенство митрополит Иоаникий. В тържественото отбелязване се включиха и военнослужещите от Центъра за подготовка на специалисти в града. Те проведоха тържествен ритуал за поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци.

Силистренци отбелязаха Деня на Независимостта, поднасяйки венци и цветя пред паметника на Васил Левски в града.

С концерт "Джаз под небето" и с документалната фотоекспозиция "Италианският скулптор Арналдо Дзоки и българското Освобождение" в Русе бе отбелязана 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. Експозицията беше открита от кмета на града Пламен Стоилов в Доходното здание. Тя съдържа 11 постера, показващи творби на италианския скулптор Арналдо Дзоки.

С песента "Стани, стани юнак балкански", изпълнена от хор "Гена Димитрова", на площад "Стефан Стамболов" в Плевен, започна общоградското тържество посветено на днешния празник - Деня на Независимостта. Представителна рота на Плевенския гарнизон отдаде военни почести. На площада се стекоха десетки граждани. Сред тях бяха депутати, представители на местните и на регионалните власти, на политически партии и обществени движения. Развяваха се национални трибагреници.

С церемония по издигане на националния трибагреник започна във Враца отбелязването на 105-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Молебен-водосвет за благоденствието и единството на България отслужи Траянополският епископ Киприян - викарий на Врачанската митрополия. За пореден път пред сградата на общината прозвуча прокламацията на княз Фердинанд, с която той обявява на 22 септември 1908 г. Независимостта на България и провъзгласяването на страната за царство.