Удобен салон и нова политика в Националната опера
Удобен салон и нова политика в Националната опера / снимкa: Sofia Photo Agency

С премиера на операта „Турандот” на 21 март Националната ни опера ще открие обновената си зала. Салонът на Операта беше в ремонт няколко месеца. Директорът й Пламен Карталов е режисьор на новата постановка, а за диригент на спектакъла е поканен маестро Емил Табаков. Министърът на културата Стефан Данаилов беше сред първите, които усетиха удобствата на новия салон.

Откакто Националната ни опера е на булевард „Дондуков”, от 1953 година, сградата й никога не е била ремонтирана. За първи път се правят подобрения в салона - седалките са претапицирани, разстоянието между редовете е увеличено, завесата на сцената е чисто нова. Предстои да се ремонтират още складовите помещения, самата сцена, оркестрината.

Освен видът на сградата директорът на Националната опера Пламен Карталов ще промени и друго - програмната политика. Отсега нататък операта ще прави афиша си по т.нар принцип „стаджоне”. Едно премиерно представление ще се играе редовно в продължение на около 2 седмици, след което ще бъде заменено от ново. С този си ход Карталов се сбогува с практиката на репертоарния театър.

Ръководството на Операта въвежда и нова услуга за удобство на зрителите си. От другата седмица, след края на което и да представление, те бъдат извозвани безплатно с автобуси до домовете си. Директорът на операта не крие, че обмисля и отново да възстанови фестивала „Опера на площада”. В момента за това се водят преговори със Столична община, съобщи Карталов.

След премиерата на „Турандот” на 21 март, спектакълът ще бъде игран още на 22,25,29 и 30 март.