Учители в Националната художествена гимназия в Сливен въстанаха срещу директорка
Учители в Националната художествена гимназия в Сливен въстанаха срещу директорка / Нелина Димитрова

Преподаватели от Националната художествена гимназия в Сливен въстанаха срещу директорката. Причината за недоволството им е проведения на 19 февруари конкурс за директор на гимназията.

Те се притесняват, че досегашната директорка ще бъде назначена за нов 5-годишен мандат. Това съобщиха преподавателите Тодор Терзиев и Тошко Попов.

В становище, изпратено до министъра на културата и направление „Художествено образование" те заявяват, че се опасяват, че школото отново ще бъде управлявано по начин, водещ до разцепление и интриги, без шанс за колегиалност.

„Управлението на директорката до този момент свързваме с много негативни, грубо нарушаващи правни и морални норми на управление. Липса на всякаква концепция за развитие на училището, грубо нарушаване на правилата за разпределение на нормативите, грубо отношение и към административния персонал", пише още в становището.

Художници искат среща с министъра на културата Вежди Рашидов. В случай, че становището им не бъде взето предвид, художниците ще преминат към протестни действия и като крайна мярка - към колективна отставка.

В Националната художествена гимназия в Сливен се обучават 150 ученици в 3 специалности.