/ Thinkstock/Getty Images
Комисията за борба с псевдонауката при Президиума на Руската академия на науките (РАН) е подготвил меморандум "За псевдонаучността на хомеопатията". Комисията предлага да се изтеглят хомеопатичните лекарства от публичните лечебни заведения и да се създават препятствия за рекламирането им. Изданието се позовава на документ, с който разполага.

"Обяснението на механизмите на предполагаемото действие на хомеопатията е в противоречие с известните химични, физични и биологични закони и няма убедителни експериментални потвърждения на нейната ефективност", се посочва в меморандума.

Хомеопатията възниква в епохата, когато най-основните представи на химията и биологията за свойствата на молекулите не са били все още общоприети. Някои учени са смятали, че материята е безкрайно делима и затова за тях е имало смисъл да се говори за разтваряне до всяка степен.

Бургаски хомеопат излекувал Роби Уилямс и други световни звезди

Разработилите меморандума предлагат на Министерството на здравеопазването на Руската федерация да оттегли съответните препарати от употреба в държавните клиники, Федералната антимонополна служба да предотврати недостоверната реклама за наличието на лечебни свойства у тях, а аптеките да не излагат хомеопатията съвместно с традиционните лекарства и да не ги препоръчват на купувачите.

От Министерството на здравеопазването са обещали на изданието "да разгледат доводите, изложени в писмото, и да дадат отговор по същество" след като меморандумът влезе в министерството.

Хомеопат: Здравната система не е дорасла за хомеопатията, защото тя е изкуство

Както пише "Комерсант" с позоваване на данни от неправителствената организация "Национален съвет по хомеопатия" и аналитичната компания QuintilesIMS в Русия са регистрирани 1,8 хиляди хомеопатични препарата и 28 компании производителки, а през 2016 г. в аптеките в страната са продадени 21,8 млн. опаковки хомеопатични лекарства за 7,32 млрд. рубли (над 224 млн. лева).
БГНЕС