Тленни останки от далечни предци откриха археолози в Разлог
Тленни останки от далечни предци откриха археолози в Разлог / снимка: Дарик - Благоевград

Археолози, специалисти от Историческия музей и служители на общинска администрация - Разлог погребаха отново тленните останки на намерените при археологическите разкопки на ранно-християнска църква човешки кости. Останките са от девет души – седем погребани в гробове, двама открити в притвора на църквата. Четири от гробовете са били детски. Отец Иван отслужи панихида, миропомаза костите, след което те бяха положени в саркофага.

Близо до тях екипът по проект „По пътя на ранното християнство" остави писмо до тези, които след много години ще открият саркофага: „Водени от желанието да запазим и покажем на бъдещите обитатели и посетители на Разлог тези храмови руини, се случи гробовете на тези девет души да се разкопаят, а костите им да се преместят в този саркофаг. Мир на праха им!"- се казва в него.

Разкопките на „Писаната църква" започват през 2006 г. През 2007г. проучването продължава като част от проекта на Община Разлог „По пътя на ранното християнство" по програма ФАР. Църквата се намира на 7 км. от Разлог, в мeстността "Бетоловото".

Археолозите постепенно откриват руините на две, вписани една в друга църкви, изградени по различно време. Втората църква, която датира от ХІІІ-ХІV в., е наречена „Писана църква" поради откриването на малки фрагменти от стенопис.

След реставрацията църковните руини са превърнати в атрактивна културно-историческа забележителност, привличаща заслужен интерес. С днешния акт жителите на Разлог показаха, че не само ценят историческото си наследство, но и уважават паметта на предците си.