Тленни останки на руски воини положиха на Шипка
Тленни останки на руски воини положиха на Шипка / netinfo

Тленните останки на петима руски воини - участници в Руско-турската освободителна война, бяха положени с опело в костницата на храм-паметника при Шипченския манастир "Рождество Христово".

Тленните останки бяха изровени преди десетина дни по време на поредните археологически разкопки на екипа на Георги Китов в Касабовата могила край село Шейново, Казанлък.

Преди опелото, на което присъстват четирима митрополити – Знеполският митрополит Николай, Плевенският митрополит Игнатий, Великотърновският митрополит Григорий, както и старозагорският митрополит Галактион, който водеше и служабата, бе ръкоположен и свещеник Дионисий, който ще служи в шипченския храм „Рождество Христово”.

На службата и опелото присъстваха и представители на местните власти от Плевен, Стара Загора, Казанлък, както и много граждани.

В криптата на храм „Рождество Христово” са положени костите на загиналите руски войни и опълченци по време на Шипченската епопея през 1877-78 година. В съседство на шипченския храм се намира и руско гробище, в което също са положени тленни останки на герои от руско-турската освободителна война.

Това е първата такава голяма проява в шипченския храм за това лято. Само след 20 дни ще бъде и поредното честване на годишнината от лятната шипченска епопея.