Светли петък след Великден е! (ВИДЕО)

В седмицата след Великден се отбелязва т.нар. Светли петък. Денят се нарича още летен Петковден.

Днес православните християни почитат чудотворната икона на света Богородица „Живоносен източник”. Иконата, която носи това име, е свързана с конкретни исторически събития.

През 450 г. край Цариград имало блатиста местност, наречена „Балаклъ”. В района имало и гора. През нея вървял слепец, който търсил вода, защото бил жаден. Настигнал го войник на име Лъв. Слепецът го помолил да му помогне. Тогава войникът чул женски глас, който му посочил къде наблизо има извор, способен да излекува странника от слепотата. Войникът чул и пророчески думи за своя живот – че ще стане велик владетел, но първо трябва да прояви милост към слепеца. Войникът намерил извора, който му посочила Света Богородица, и с кал от него намазал очите на слепеца. Той прогледнал. Сбъднали се думите на Божията майка – войникът станал император Лъв І Тракиец.

На този ден в някои села все още се устройват жертвопринушения и се приготвя богата трапеза, пеят се песни, играят се хора. Петък е смятан и за ден на света Петка, покровителката на жените и на женската домашна работа.

Имен ден днес празнуват Живко, Живка, Живо, Жива.