Стягат празник на сланината и греяната ракия в Априлци

Празник на сланината и мезетата
Празник на сланината и мезетата
Празник на сланината
92570
Празник на сланината
  • Празник на сланината
Празник на сланината и греяната ракия ще се проведе утре в град Априлци. „Атракцията на празника е приготвянето на „бабината гозба“ – ястие с 30 килограма сланина, 500 яйца и 30 килогама праз лук“, разказа пред Дарик Деница Николова от народно читалище „Светлина“ в града.

Бабината гозба
Dariknews.bg, архив

На форума да има изобилие от типичните за района печена сланинка на шиш, както и традиционната греяна ракия.  Организатор на събитието е народно читалище „Светлина“, със съдействието на община Априлци.
 
За седма поредна година в Априлци ще се проведе празникът на сланината и гряната ракия. „Идеята е да покажем традициите от нашия край“, разказа Деница Николова. Целта е да се запазят старите български обичаи чрез представяне на типичните за района печена сланина и греяна ракия на фона на народни песни, хора и хумор.

Непознатите ястия от националната ни кухня
 
По време на празника посетителите ще имат възможността да опитат различни местни специалитети като шишчета от печена сланина и шарен боб в гърне. Организаторите са подготвили и много конкурси. "Една от надпреварите е за най-вкусна и крехка сланина, а голямата награда е живо прасенце", каза Деница Николова.

Празникът започва точно в 10.00 часа на централният площад в Априлци.