Кулинарните традиции са част от културно-историческото ни наследство. Те са неотделима част от обичаите, ритуалите и начина на живот и на някогашния, и на съвременния българин. Всяко семейство пази интересни рецепти от баби и прабаби, а от дядовци и прадядовци се предава майсторлъка в правенето на домашни вино и ракия.

Защо наричаме филията с кайма „принцеса"?

Има обаче позабравени блюда от традиционната българска кухня, чиито имена вече нищо не ни говорят. Вижте 10 непознати ястия от националната ни кухня:

Кадън Гьобек

Сиропирани дребни сладки с вдлъбнатина в средата, в която се слагат орехови или бадемови ядки, може и стафиди.

Комбасто

Българска версия на плодовата пита, със задушена в масло и захаросана тиква.

Кулинарните съкровища на българската кухня

Разтривунка

Малки топчета от тесто, замесено с кайма и подправки, които се сваряват във вода, а после се заливат с разтопено масло и поръсват с червен и черен пипер.

Франкано

Запържени в масло и овкусени с подправки просеничени трохи.

Как "Балкантурист" измисли шопската салата

Лопушки

Големи по размер сарми, завити в листа от лапад, с плънка от риба, лук, парченца сланина, домати и подправки.

Покрекло

Дълготрайно ястие от свинско месо и вътрешности, консервирано в сос и запечатано с мазнина.

Тархана

Ястие от овче месо, готвено с фасул и сгъстено с царевично брашно.