Старият бряст стана Европейско дърво на 2014-та
Старият бряст стана Европейско дърво на 2014-та / снимка: Община Сливен
Старият бряст е Европейското дърво на годината
71178
Старият бряст е Европейското дърво на годината
  • Старият бряст е Европейското дърво на годината

Хилядолетният символ на Сливен - Старият бряст стана Европейско дърво на 2014 година. Призът бе връчен тази вечер в Брюксел. В надпреварата участваха дървета от още девет държави - Чехия, Унгария, Словакия, Ирландия, Полша, Шотландия, Франция, Италия, Уелс.

Сливенското вековно дърво спечели конкурса със 77 526 гласа и води с над 40 000 пред втория в надпреварата - представител на Унгария, а третото място е за Полша.

Кметът на Сливен Кольо Милев при получаване на наградата заяви: „Наистина той не е може би най-старото дърво, не е и най-високото, но се оказа, че е най-обичаното дърво. Тази награда е за всички, които ни повярваха от самото начало, когато номинирахме Стария бряст, като най-обичаното дърво на България. То спечели наградата за миналата година „Дърво с корен 2013".

Елате в България! Елате в Сливен! Елате да видите Стария бряст, призова кметът.

На церемонията в Брюксел присъства делегация от Сливен, включваща представители на общинското ръководство, общественици, журналисти, както и изпълнители от Ансамбъла за народни песни и танци - Сливен.

В края на церемонията държавният ансамбъл за народни песни и танци - Сливен изнесе концерт.

Старият бряст се намира в центъра на Сливен. Дървото е природен феномен на възраст около 1100 години от вида Ulmus kampestris (полски бряст). Той е обявен за защитен обект. Обиколката му при корена е над 5.65 метра, а височината му достига 10 метра.

Брястът е остатък от вековна гора, простирала се от Родопите до Черно море, а според преданията Сливен възниква на мястото на тази стара гора. Поради множество събития, станали при бряста, през 1970 г. той е обявен за историческо място.

По време на кампанията, която продължи през целия месец февруари, около дървото се събираха детски и професионални творчески колективи, индивидуални изпълнители, които представяха чрез изкуството своята подкрепа за дървото.

Видни българи, които имат сливенски корен или животът им е свързан с града под Сините камъни, станаха посланици на дървото и разпространиха апел да гласуваме за него. Писма за подкрепа бяха разпратени до българите в чужбина, които се включиха със своя глас. Старият бряст събра енергията, емоциите и усилията на малки и големи, на мъже и жени, старци и деца без значение от тяхната социална, обществена или партийна принадлежност.

Други новини от Сливен